winter

Living la vida loca

De beste tips komen van onze bekende insiders.

wave

Meer info over alle kustadresjes

Sssht. Niet doorvertellen.

Kurt Van Eeghem

’On revient toujours à ses premières amours’.

kurt

’On revient toujours à ses premières amours’, ik heb Zeebrugge al jaren geleden ingeruild voor Antwerpen, maar ik kom zo vaak ik kan terug. Om op het strand te liggen, te wandelen, om een klapke te doen, mijn dialect nog eens boven te halen en mijn jeugd een beetje te herbeleven. En om goed te eten. Hier zijn zoveel goede en verse producten te krijgen dus dan moet je niet geen trucjes uithalen. Zwijg mij over mousjes of zalfjes, een mooie tarbot, die verknoei je toch niet. Die bak je gewoon in de pan, zo simpel als maar zijn kan, zodat de kwaliteit kan primeren. Jarenlang had ik een ijskastje in mijn auto en dan nam ik steevast verse vis mee naar huis. Ooit ben ik zo, met mijn autokoelkastje vol garnalen en tongetjes, zelfs eens tot halverwege Frankrijk gereden. Een beetje zeegeur in de auto en weten dat je straks mag genieten van verse Zeebrugse vis, heerlijk toch! En mag er eens echt gefeest worden, dan zet ik koers naar Bartholomeus in Heist waar je fantastisch eet, mét zicht op zee. Terecht goed voor twee sterren.’

meer info

  • 1

Lien Degol

'Ik zou er zelfs willen wonen.'

lien

‘Als kind trokken we altijd met mijn ouders en grootouders naar Knokke-Heist en toen mijn zus Nele twintig jaar geleden naar Oostende verhuisde, werd dat een beetje onze stek. Gaan we met de hele familie uiteten, dan vind je ons in Ocean, zijn alle kinderen er ook bij, dan wordt het Jilles Beer & Burgers. Eens net iets anders. En daarna misschien nog eentje drinken in La Fayette. Ik ben ook grote fan van Brasserie du Parc en Thermae Palace Hotel, een absolute must als je naar Oostende gaat. Een succesnummer dat terecht een icoon is. De laatste tijd ben ik regelmatig aan de Kust aan het werk en geregeld blijf ik er dan logeren. Zo heb ik Koksijde-Oostduinkerke en Nieuwpoort, ondertussen al mijn favoriete shoppingstad aan zee, ontdekt. Hun winkelstraat is gewoonweg super. Als ik blijf logeren, dan doe ik dat in Het Zonnehuis in De Haan-Wenduine, een zalige plek met een Britse touch. Ik ben normaal geen grote b&b-fan, maar hier was ik direct verkocht. Ik zou er zelfs willen wonen. Je stapt binnen in een andere wereld, je laat meteen als je zorgen achter en je slaapt er heerlijk. Wat meer moet een mens hebben?’

  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dagny Ros

‘In IJsland woonde ik vlakbij zee dus kan ik niet zonder.'

dagny

‘In IJsland woonde ik vlakbij zee dus kan ik niet zonder. Wij trekken vaak naar Blankenberge, mijn schoonouders hebben er een appartement op de Zeedijk, en zodra ik er ben, gooi ik de ramen open, hoor ik de zee en kom ik tot rust. Ik doe er mijn inkopen bij Vishandel Simon om dan wat te kokerellen en uitgebreid te aperitieven aan onze cabine. Verse garnalen, wat tapas van de viswinkel, I love it! We gaan er zelden eten, maar schuiven wel graag onze benen onder tafel in Bistro Botenga waar je ondermeer heerlijke huisgemaakte garnaalkroketten eet. Een van de betere brasserieën aan de Kust. Ondertussen ben ik ook fan van Oostende geworden, een échte stad aan zee, zowel shoppen, theater en strand dus. Mijn lievelingsplek daar is de Vistrap, wat vis kopen, wat aperitieven, een praatje slaan met de vissersvrouwen, zalig! En dan liefst logeren in Thermae Palace Hotel waar de tijd een beetje bleef stilstaan. Je waant je in een aflevering van Hercule Poirot. Onlangs gingen we er brunchen in Brasserie Albert, we waren er om 11.30u en om 15.30u zaten we er nog. Zo’n fantastische plek is dat. In Sint-Idesbald krijg ik dan weer een Scandinavië-gevoel. Simpel, niet commercieel, maar heel puur en eenvoudig geluk. Precies wat de Kust moet zijn.’

  • 1
  • 2
  • 3
Deze longread kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising & De Kust en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.