herfst

Living la vida loca

De beste tips komen van onze bekende insiders.

wave

Meer info over alle kustadresjes

Sssht. Niet doorvertellen.

Pieter Aspe

‘Als je aan de kust bent, dan moet je garnalen eten.'

pieter aspe

‘Als je aan de kust bent, dan moet je garnalen eten. Geplette polderpatatjes met wat hollandaisesaus, een gepocheerd eitje en veel garnalen. Vers gepeld uiteraard, een wereld van verschil. Mijn klassieker in het Fregat waar je dit gerecht perfect geserveerd krijgt. Voor zeevruchten rep ik me naar het Griffioen. Een losse, maar toch intieme ambiance in een barok interieur waar je heerlijk eet en uren kunt blijven plakken. Ook Bistro De Tijd, op de Grote Markt, behoort tot mijn favorieten. Je eet er lekker in een mooi interieur en aan een goede prijs-kwaliteitverhouding.’

Fregat, Zeedijk 108, Blankenberge, www.fregat.be
Griffioen, Kerkstraat 163, Blankenberge, www.griffioen.be
Bistro De Tijd, Grote Markt 9, Blankenberge, www.bistro-detijd.be

  • 1
  • 2
  • 3

Heidi Lenaerts

‘Oostende is voor mij al jaren thuiskomen

heidi lenaerts

‘Oostende is voor mij al jaren ‘thuiskomen’. We spenderen er tijdens elke Grote Vakantie een paar weken en we wonen er in de herfst-, krokus- en paasvakantie! En tussendoor nu en dan nog een weekendje. Ik haal ons ontbijt bij Caruso. Maar ook hun roze eclairs zijn heerlijk en voor mijn verjaardag, die ik op het strand vier, bestel ik hun frambozentaart! Ik drink mijn cappuccino of Lily Latte heel graag bij Coby in koffiebar De Familie Jansen. Topvrouw! Voor muziek of (kinder)theater trekken we naar De Grote Post. We eten er vooraf wat bitterballen en na een voorstelling de Soprano-ballen. Naar de zee kijken doe ik vanuit Galerie Beau Site, kunst kijken doe ik in Muzee. En geen vakantie is compleet zonder de overzet naar Fort Napoleon. In de Vismijn aan de overkant kopen we onze verse vis, de garnalen zijn dan weer het lekkerst bij Dini aan de Vistrap. Shoppen doe ik bij Ferm en Lily, boeken scoren is het leukst bij Corman en de ijsjes mét slagroom zijn het lekkerst bij Maxzim. Je moet soms lang in de rij staan, maar het is het wachten waard. ’s Avonds vind je ons geregeld in Copador of La Fayetete of wandelen we nog eens over de pier. Bij een Gin Tonic in Histoires d'O pikken we de zonsondergang mee. En wie genoeg tijd heeft voor een kappersbeurt: bij Nikae vind je kleurtovenaars. Ik kom, sinds ik hen ken, steevast hierheen.’

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Martin Heylen

'Simpel en net daarom zo lekker.'

martin heylen

‘In Oostende vind je tal van uitstekende restaurants waar je prima eet zonder geruïneerd buiten te gaan. Katrien van Bistro Plat’o is een warme, joviale vrouw en dat proef je in haar mondiale keuken. In Café Mosselhuis, nog zo’n Oostendse klassieker, eet je al jaren de beste tongetjes met handgesneden frietjes en verse sla. Simpel en net daarom zo lekker. Je treft hier dan ook veel vissers en oude IJslandvaarders. Ook in De Grote Post is het heerlijk zitten. Goed eten in een uniek gebouw. Nog zo’n zalige plek is De Kruidenmolen, vlakbij De Haan. Dit is voor mij het summum. Ik vier er elk jaar, met het hele gezin, mijn verjaardag en dat is telkens weer een feest. Stijn Bauwens heeft het voor verse kwaliteitsproducten en tovert met lokale ingrediënten. Verse vis koop ik aan de Vistrap. Ga niet altijd voor de dure soorten, maar waag je eens aan een bot, tongschar, pladijs of jonge kabeljauw. Het kost geen geld en ze zijn dezelfde nacht of ochtend gevangen. Daar gaat niets boven. Vishandel Luk op de Groentenmarkt biedt al jaren topkwaliteit, Vishandel Antoine kuist als geen ander aan de Kust instant maatjes. De pinten smaken het best aan de toog bij KV Oostende, na een overwinning. En als ik Oostende even achter me moet laten vind ik sinds kort soelaas in Gent. In deze West-Vlaamse enclave opende West-Vlaming Toon Deseyne begin september eindelijk zijn eigen restaurant: Kruidtuin. Kleine kaart, vers en groot talent. De ideale combinatie voor wie even niet aan zee kan tafelen.’

  • 2
  • 3
  • 1
Deze longread kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising & De Kust en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.