image

Maltese wijn

Net zoals de andere landen rondom de Middellandse Zee heeft Malta het perfecte klimaat om sappige, zoete druiven te produceren. Maltese wijn is misschien iets minder bekend, maar dat komt gewoon omdat de productie lager ligt, aangezien Malta maar zo’n klein eiland is. Op vlak kwaliteit moet de drank absoluut niet onderdoen aan die van de grotere concurrenten. De wijnboeren op Malta en Gozo maken heerlijke witte, rode en roséwijnen op basis van onder andere merlot, syrah, chardonnay en sauvignon blanc. Een reis naar Malta is dus niet compleet zonder degustatie! Maria Rosa Wine Estate is een mooie wijngaard vlak bij de oude stad Mdina, waar je terecht kan voor een gezellige proeverij in groepsverband en heerlijke wijntjes kan inslaan om je vakantiegevoel thuis nog even vast te houden.

image

Cisk

Hoewel Maltezen echte wijndrinkers zijn, lusten ze van tijd tot tijd ook een goed pintje. Sinds 1928 heeft het eiland een eigen brouwerij, waar Cisk wordt geproduceerd. Letterlijk betekent dat ‘cheque’, een smalende knipoog naar de steenrijke oprichter van de brouwerij. Hij bezat destijds ook een bank had de gewoonte om alles met cheques te betalen, wat hem niet in dank werd afgenomen. Wij Belgen mogen natuurlijk wel kritisch zijn als het op bier aankomt, maar een Cisk is wel degelijk de moeite! Het bier is lekker licht van smaak en vormt dus een uitstekende verfrissing op een warme zomerdag.

image

Bajtra

De warme temperaturen en weinige neerslag maken van Malta de gedroomde ondergrond voor de vijgcactus. Je komt de plant over het hele eiland tegen. Sommige boeren gebruiken hem zelfs als afscherming rondom hun veld, omdat de stevige cactus uitstekend bestand is tegen de wind die hier soms durft te woeden en zo de gewassen beschermt. Maar dat is niet zijn enige nut. Van het sap van de vruchten maken de locals namelijk een overheerlijke, zoete likeur, ‘bajtra’. Je kan hem puur drinken, maar het is nog lekkerder om hem aan te leggen met witte of schuimende wijn. Het ideale aperitiefdrankje.

image

Kinnie

Liever alcoholvrij? Bestel dan een Kinnie. De lokale frisdrank op basis van zure sinaasappel en kruiden ziet er een beetje uit als Coca-Cola, maar smaakt eerder bitter dan zoet. Daardoor past een glas Kinnie beter bij je maaltijd en is je dorst er veel sneller mee gestild. Santé!

Air Malta vliegt dagelijks vanuit Brussel naar Malta International Airport. Er zijn sinds kort bijkomende ochtendvluchten en een enkele reis kan al vanaf € 78 van 1 april tot eind oktober, 2017.
Voor meer info en dagelijkse promoties, bezoek www.airmalta.com.
Voor meer informatie over de eilanden kan je terecht op www.malta.be of www.visitmalta.com.

Deze longread kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising & Toerisme Malta en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.