image

Blue Lagoon

Verlang je naar totale stilte? Dan is Comino de place to be. Op het eiland woont er namelijk maar één gezin! Daarnaast zijn er een aantal hotels waar je kan blijven overnachten. Hou wel in het achterhoofd dat het eiland maar een oppervlakte heeft van 3,5 km² en dat je het dus snel gezien hebt, dus als je entertainment nodig hebt hou je het waarschijnlijk geen hele week uit. Het heuvelachtige landschap met het beschermde vogel- en natuurreservaat leent zich daarentegen uitstekend voor rustig wandelingen. Heel mooi om te zien, maar daardoor wel wat drukker, is de Blue Lagoon. Het zand in de baai is spierwit, waardoor dat het zonlicht mooi weerkaatst en het water een prachtige, azuurblauwe kleur geeft. Heel wat toeristen komen hier met de boot naartoe als daguitstap, om te snorkelen, te duiken en te ontspannen op het strand. Als je toch op het eiland blijft overnachten, kan je evengoed wat later op de avond naar hier komen, wanneer de groepen weg zijn. Dan heb je dit stukje paradijs helemaal voor jou alleen.

image

Traditionele farmhouses

Gozo is met 30.000 inwoners iets groter dan Comino. De hoofdstad Victoria is vrij dicht bebouwd, maar voor de rest bestaat het eiland voornamelijk uit kleine dorpjes, landbouwgronden en natuurgebied. Erg charmant. De leukste manier om op Gozo te verblijven is in een traditioneel farmhouse (www.gozofarmhouses.com), met de hele familie of een groep vrienden. Je kan prachtige wandelingen en fietstochten maken door het binnenland, of zelfs een toer doen te paard. Vroeger zouden we je een uitstap aanraden naar het Azure Window, een indrukwekkende rotsformatie in de vorm van een raam dat uitkijkt op de azuurblauwe zee. Helaas heeft de natuur daar anders over beslist. Op 8 maart 2017 slokte de zee het pareltje op tijdens een storm. Je kan de overblijfselen nog steeds bezoeken, al valt er helaas weinig te zien. De wateren rond het voormalige Azure Window blijven wel een van de beste plekken in het land om te gaan duiken of snorkelen.

image

Zoutpannen

Het is mooi om te zien hoe de lokale bevolking van Gozo de geschenken van de natuur gebruikt. Op het eiland wordt de fameuze geiten- en schapenkaas ‘gbejniet’ gemaakt, boeren fabriceren er heerlijke wijn en ‘bajtra’-likeur en produceren hun eigen zout. Een bezoekje aan de eeuwenoude Qbajjar-zoutpannen is zeker de moeite waard. Aanschouw hoe de zee de pannen opvult en hoe er een dun laagje zoutkristallen achterblijft wanneer het water eruit verdampt. De eigenaars verzamelen vervolgens het ruwe zeezout en verkopen het als streekproduct. Het perfecte souvenir.

Air Malta vliegt dagelijks vanuit Brussel naar Malta International Airport. Er zijn sinds kort bijkomende ochtendvluchten en een enkele reis kan al vanaf € 78 van 1 april tot eind oktober, 2017.
Voor meer info en dagelijkse promoties, bezoek www.airmalta.com.
Voor meer informatie over de eilanden kan je terecht op www.malta.be of www.visitmalta.com.

Deze longread kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising & Toerisme Malta en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.