image

Bigilla

Start je maaltijd met een licht wit wijntje en een kleine knabbel. Enkele ‘galletti’-crackers met ‘bigilla’, paté van tuinbonen, passen daar perfect bij. In sommige restaurants krijg je als voorafje ook een ‘hobz biz-zejt’, een knapperige toast van Maltees brood met tomaten, olijfolie, kruiden en soms olijven, tonijn of kappertjes. Een gepimpte versie van een bruschetta, zeg maar. Om je vingers bij af te likken, letterlijk én figuurlijk.

image

Gbejniet

Een van de typische producten van het eiland Gozo is ‘gbejniet’, een malse kaas op basis van geiten- en/of schapenmelk. Je kan gbejniet vers eten, gepeperd, gezouten of zongedroogd. Soms krijgt het kaasje een jasje van broodkruim en wordt het gefrituurd. De kroket is heel zacht en smeuïg, ideaal als voorgerecht. Maltezen eten ook graag soep. De weduwesoep ‘soppa tal-armla’ is gemaakt op basis van groenten, ricotta en geitenkaas. Het gerecht dankt zijn naam aan de ingrediënten. Na de dood van hun man waren weduwen namelijk aangewezen op die voedingsmiddelen, die ze zelf van hun land konden halen. Daarnaast is vissoep ‘aljotta’ razend populair. Het traditionele restaurant Gululu (www.gululu.com.mt) serveert die uitstekend.

image

Qarnit

Omdat de Maltese eilanden zo klein zijn, is de zee nooit ver weg. Het verbaast dus niet dat de Maltese keuken heel sterk op vis gericht is. Zwaardvis, zeebaars, zeevruchten of octopus, alles is dagvers en overheerlijk bereid. Een must taste is ‘stuffat tal qarnit’, een stoofpot van octopus met groenten, kruiden en tomatensaus, aangevoeld met gestoofde groenten en gebakken patatjes. Een gezellig adresje om verse vis te proeven is La Nostra Padrona (www.facebook.com/La-Nostra-Padrona-349016441910136/), in het vissersdorp Marsaxlokk.

Fenek

Ondanks de variëteit aan visgerechten, is het meest traditionele Maltese gerecht gestoofde konijn. Dat komt omdat jagen ten strengste verboden was toen de Ridders van de Orde van Sint-Jan regeerden. De plattelandsbewoners deden het toch, waardoor het verboden vlees uiteraard vanzelf lekkerder smaakte. Vandaag wordt konijn nog steeds geserveerd met een flinke portie look, tomaat, rode wijn en kruiden. Bij restaurant Diar el-Bniet (www.diarilbniet.com) in het traditionele dorpje Dingli is de ‘fenek’ een echte aanrader.

Air Malta vliegt dagelijks vanuit Brussel naar Malta International Airport. Er zijn sinds kort bijkomende ochtendvluchten en een enkele reis kan al vanaf € 78 van 1 april tot eind oktober, 2017.
Voor meer info en dagelijkse promoties, bezoek www.airmalta.com.
Voor meer informatie over de eilanden kan je terecht op www.malta.be of www.visitmalta.com.

Deze longread kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising & Toerisme Malta en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.