Charmant. Gezellig. Veilig. Zelfs pittoresk. Laat ons eerlijk zijn, dat is weinig hoofdsteden gegeven. Maar Valletta is het allemaal. De historische vesting ligt fier uitgestrekt op het Sciberras-schiereiland, langs drie kanten omringd door water. Dat maakt dat de stad meerdere natuurlijke havens heeft. De Grand Habour is tot op vandaag een van de belangrijkste knooppunten in de Middellandse Zee. Hier, aan The Waterfront, meren continu impressionante cruiseschepen aan, die de aanblik op Valletta nog majestueuzer maken.

image

Upper Barracca Gardens

Neem van op de kaai de lift naar de Upper Barracca Gardens. In de 17de eeuw deed het park dienst als privétuin van de Italiaanse Ridders. Vandaag vormt het ongetwijfeld het mooiste uitkijkpunt over de Grand Harbour. Wandel van hier het centrum van de stad in. Dat wordt in zijn geheel beschermd als UNESCO-Werelderfgoed. Terecht, want met haar nette straten en barokke gebouwen is Valletta een waar openluchtmuseum. Waar je ook kijkt, zie je een stukje geschiedenis.

Ga zeker eens binnen in St. John’s Co-Cathedral. De 16de-eeuwse kathedraal ziet er langs de buitenkant misschien wat sober uit, vanbinnen is hij rijkelijk versierd met bladgoud, marmer en schitterende schilderijen van onder andere Caravaggio. Ook Casa Rocca Piccola is een bezoek waard. De woning is al 400 jaar in handen van de adellijke familie van Marquis de Piro. Zijn gezin woont nog steeds in het huis en gunt geïnteresseerden een intieme blik achter de schermen.  

image

Slenteren door charmante straatjes

Om bij die bezienswaardigheden te komen moet je langs Republic Street. Dat is de hoofdstraat van Valletta. Ze loopt van het ene uiteinde van de stad naar het andere, over een afstand van zo’n 2 kilometer. Inderdaad, groter is de hoofdstad niet. Maar dat wil niet zeggen dat je hier niet goed zou kunnen shoppen of lekker zou kunnen eten!

De meeste winkels zijn gevestigd langs de hoofdboulevard, al is het ook leuk om eens de kleinere straatjes in te duiken. Je zal een paar stevige hellingen mogen trotseren, maar de gezellige restaurants en wijnbars die je hier vindt zijn dat zeker waard. Palazzo Preca is een heerlijk adresje in Straight Street. Hier proef je de lekkerste lokale gerechten, van de traditionele vissoep ‘aljotta’ tot de typische konijn ‘fenek moqli’.  

image

In de buurt

Wil je graag iets meer zien van Malta? Neem een overzetbootje van de Grand Harbour naar een van de ‘Drie Steden’, Vittoriosa, Cospicua of Senglea. Een andere optie is de bus naar Mdina, de historische oude stad in het binnenland. Of spreid je handdoek uit op een van de nabijgelegen stranden zoals dat van St. George’s Bay en geniet nog even van het zalige weer.

Air Malta vliegt dagelijks vanuit Brussel naar Malta International Airport. Er zijn sinds kort bijkomende ochtendvluchten en een enkele reis kan al vanaf € 78 van 1 april tot eind oktober, 2017.
Voor meer info en dagelijkse promoties, bezoek www.airmalta.com.
Voor meer informatie over de eilanden kan je terecht op www.malta.be of www.visitmalta.com.

Deze longread kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising & Toerisme Malta en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.