image

Megalitische tempels

De megalitische tempels van Malta dateren uit de periode tussen 3.600 en 2.500 jaar voor Christus. Dat betekent dat ze bij de oudste ruïnes ter wereld horen, nog ouder dan de Egyptische piramides en Stonehenge! De bouwwerken uit reusachtige kalkstenen rotsblokken deden niet alleen dienst als heiligdom. Ze werden ook gebruikt als kalender. Bij de start van elk nieuw seizoen komt de zon namelijk op een héél specifieke plek op, zodat de bevolking wist dat het tijd was om te beginnen zaaien of te oogsten. Het is ingenieus om te zien hoe ver de beschaving toen al was gevorderd. In het tempeltijdperk waren er zo’n twintig megalithische complexen op de Maltese eilanden. Vandaag zijn er nog zeven ruïnes te bezichtigen. De archeologische site van Ħaġar Qim en Mnajdra vlak bij de stad Qrendi is een echte aanrader voor een reis naar het verleden.

image

Mdina

In Mdina schuilt de geschiedenis achter elke hoek en onder elke straatsteen. De historische stad ligt centraal op het eiland Malta, bovenop een heuvel. Tot in de 16de eeuw deed Mdina dienst als hoofdstad. Daarna zijn de ridders weggetrokken om zich te vestigen in Birgu en Valletta, de adel is achtergebleven. Daardoor vind je hier naast de forten en de stevige stadsomwalling ook heel wat prachtige barokke paleizen. Tot op vandaag wonen er enkele rijke families in de historische stad. De 300 inwoners zijn de enigen die met hun auto de stadspoorten binnen mogen. Daardoor wordt Mdina ook wel eens de Stille Stad genoemd. Vooral ’s avonds baden de smalle middeleeuwse straatjes in een rustige, sprookjesachtige sfeer. Geen wonder dat de makers van successerie Game of Thrones Mdina hebben uitgekozen om verschillende scènes op te nemen.

image

Vittoriosa

Oorspronkelijk heette Vittoriosa lange tijd Birgu. Maar toen de ridders van de Orde van Sint-Jan naar de havenstad trokken om zich te verzetten tegen de Ottomaanse invallen en de overwinning behaalden, doopten ze de vesting om tot ‘stad van de overwinning’. Bezoek zeker eens het historische Fort Sint-Angelo, van waaruit de verdediging werd gevoerd, en geef je ogen de kost in de smalle kronkelige straatjes waar nog talloze 16de-eeuwse auberges en kerken staan te schitteren.

image

Het Grootmeesterspaleis

Om te zege in Vittoriosa te vieren, begon grootmeester Jean Parisot de la Valette aan de bouw van een nieuwe versterkte stad aan de overkant van de natuurlijke haven: Valletta. Dat is de huidige hoofdstad van Malta. Het Grootmeesterspaleis dat de la Valette liet construeren huisvest vandaag het Huis van afgevaardigden en het kantoor van president Marie-Louise Coleiro Preca. Dat is zeker een bezoekje waard. Maar in feite vormt de hele stad een waar openluchtmuseum. Op elke straathoek kom je een historisch bouwwerk tegen, met uiteraard de nodige winkels, restaurants en terrasjes om tussendoor even te ontspannen.

Air Malta vliegt dagelijks vanuit Brussel naar Malta International Airport. Er zijn sinds kort bijkomende ochtendvluchten en een enkele reis kan al vanaf € 78 van 1 april tot eind oktober, 2017.
Voor meer info en dagelijkse promoties, bezoek www.airmalta.com.
Voor meer informatie over de eilanden kan je terecht op www.malta.be of www.visitmalta.com.

Deze longread kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising & Toerisme Malta en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.