Liefde is … samen in de kookpotten duiken 

Waag je met je lief aan deze krokante auberginesteaks met kruidige saus

Een romantische tête-à-tête op valentijn? Niets mis mee, maar in plaats van dit jaar de voetjes meteen onder tafel te schuiven, is het nog leuker om samen eerst in de kookpotten te duiken. Foodie Alexia Stevens van kookblog Must Be Yummie trakteert op een recept dat je perfect samen kunt maken. Zo zetten jullie dubbel zo snel een verrukkelijk liefdesmaal op tafel en hebben jullie meer tijd om te genieten van elkaar.

“Foodbloggen is een uit de hand gelopen hobby”, vertelt Alexia. Als mama van twee tovert ze het ene na het andere snelle, gezonde en glutenvrije recept voor het hele gezin uit haar koksmuts. Die deelt ze via haar kookblog Must Be Yummie en via @mustbeyummie op Instagram. Elk gerecht maakt ze met liefde klaar, maar voor valentijn mag het net iets meer zijn. Deze krokante auberginesteaks met kruidige saus maak je samen met je lief, en zelfs de afwas hoeft na het eten niet meer gedaan te worden.

Lekker krokant

Alexia: “In de meeste recepten besprenkel je aubergines met zout om het vocht te onttrekken vooraleer je de groente verwerkt. Deze keer ga ik volledig omgekeerd te werk: in dit recept voeg ik water toe zodat de groente net extra sappig wordt. Zo blijven de auberginesteaks in de oven straks zowel sappig als heerlijk krokant dankzij het gepaneerd korstje. Geen fan van aubergine? Kies dan voor courgette of bloemkool.”

Krokante auberginesteaks met kruidige saus

Dit doe jij:

  • 2 aubergines (in plakken van 2 cm gesneden),
  • 150 gr zelfgemaakt broodkruim van (glutenvrije) focaccia's of oud brood,
  • 2 eieren,
  • 150 gr polenta (ongeveer een bord vol),
  • 1 tl zout
  • Optioneel: 1 tl oregano, zwarte peper

1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aubergine in plakken van 2 cm en week de aubergines 5 minuten of tot ze wat zachter aanvoelen in een kom met water en 1 tl zout. Schenk ondertussen een aperitief in of help je lief met het snijden van de groenten en kruiden.

2. Dep de aubergines droog met keukenpapier en bekleed een bakplaat met bakpapier.

3. Zet 3 diepe borden klaar. Eentje met de polenta, eentje met de losgeklopte eieren en eentje met de broodkruimels al dan niet gekruid met zwarte peper en oregano. Haal de aubergineschijven nu één voor één door de polenta, het ei en de broodkruimels en leg ze naast elkaar op de bakplaat.

4. Bak de aubergines 20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze knapperig en goudbruin zijn.

5. Geniet verder van je aperitief en ruim de keuken al op. Zo kan je straks voluit focussen op je lief zonder dat de vaat nog wacht.

Dit doet je lief:

  • 1 el zonnebloemolie,
  • 2 sjalotten (fijngesneden),
  • 2 teentjes look (fijngehakt),
  • 15 gr verse gember (geschild en geraspt),
  • ½ rode peper (zaadjes verwijderd en fijngehakt),
  • 1/2 stuk citroengras (de buitenste harde stukken verwijderd en fijngehakt),
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 2 tl bruine suiker,
  • ½ tl zout,
  • een halve fles passata van ELVEA,
  • 100 gr jonge spinazie,
  • ½ tl zout,
  • 100 gr veldsla,
  • 1 el pijnboompitten,
  • peper en zout,
  • 1 el olijfolie,
  • 1 el citroensap,
  • 2 tl citroenrasp

1. Hak de sjalotten, de look, het citroengras, de rode peper en de gember fijn.

2. Verwarm de olie en bak de sjalotten, look en gember gedurende 3 minuten glazig. Zorg ervoor dat ze niet aanbranden. Voeg het citroengras en de rode peper toe en bak nog 3 minuten mee.

3. Giet de passata over dit mengsel, roer goed en strooi er het kardemompoeder over. Zet het deksel op de pan en laat de saus ongeveer 15 minuten op een zacht vuurtje sudderen.

4. Maak de salade. Meng de veldsla met wat olie en citroensap en kruid met peper en zout. Rooster de pijnboompitten en strooi ze erover. 

5. Breng de saus op smaak met suiker en het zout en laat nog 2 minuten verder pruttelen. Indien je een gladde saus wil, kan je de saus nog even mixen met een staafmixer.

Allebei klaar?

Dresseer de borden met de salade en aubergineschijven. Werk af met de saus en geraspte citroen. Happy Valentine!

Ge(s)maakt met passie

“Passata is een zeer dankbaar ingrediënt dat ik standaard in huis heb”, vertelt Alexia. “Omdat het zo’n natuurlijk product is, kan je er alle kanten mee op. Wanneer je kiest voor de natuurlijke versie zonder extra kruiden kan je het in verschillende wereldkeukens toepassen. Naast Italiaans kun je er evengoed de Mexicaanse of Aziatische toer mee op. Ook Indische gerechten bevatten vaak verrassend veel tomaten. Zo koos ik in dit gerecht voor oosterse smaakmakers zoals gember en kardemom.” En heb je nog wat tomatensaus over? Vries ze in en serveer op een ander moment met kalkoenballetjes of bij gebakken scampi’s. Buon appetito!

Voor de saus gebruikt Alexia de passata van ELVEA

Met liefde worden zongerijpte tomaten, geteeld en geplukt in de regio Parma, verwerkt tot een 100% natuurlijke tomatenpassata, vol smaak. 

Ontdek meer