Tomaat met gehaktballetjes, twee keer anders

UZA-diëtist Michaël Sels kiest voor healthy, chef Wim Ballieu gaat voor comfortfood

Of je nu plichtsbewust vasthoudt aan je goede voornemens met healthy food of jezelf tijdens de wintermaanden liever verwent met lekkere comfortfood: met tomaat kies je voor een smaakkampioen. Michaël Sels, hoofddiëtist bij het UZA, en Balls & Glory-chef Wim Ballieu serveren je hun favoriete recept met tomaat en gehaktballetjes.

Comfortfood

Pasta met tomaat en balletjes van Parmezaanse kaas à la Wim Ballieu

Wim Ballieu: “Dit gerecht is een rasechte everyone pleaser. Ik heb nog niemand gevonden op deze planeet die het niet lust. Zelfs als je niet van spinazie houdt, is het een winner. Tomaten en pasta heb je bijna altijd in huis, dus dit is een comfy gerecht dat je geregeld kan klaarmaken.
De gehaktballetjes maak ik zelf het liefst met grofgemalen, puur varkensgehakt. Als ik dit niet meteen vind in de winkel, doe ik ‘t op z’n Italiaans. Dan koop ik een grove boerenworst, haal ik het vlees eruit en rol ik daarvan gehaktballetjes. In dit recept meng ik er peterselie door, maar experimenteer gerust met andere verse kruiden zoals bieslook en dragon. Voor de pasta hou ik zelf van de fijne soort, capellini. Voor mij staat comfortfood gelijk aan eten dat je enkel met een lepel of vork kan verorberen. In je ene hand je bord, in je andere hand je vork en dan samen aan tafel smullen, lekker dicht bij elkaar.” 

Lees het recept

Dit heb je nodig

  • 600 g varkensgehakt (grof gemalen)
  • 100 g Parmezaanse kaas (geraspt)
  • ELVEA Passata (690 g)
  • 2 grote sjalotten
  • 2 teentjes look
  • handvol verse peterselie
  • 300 g spinazie
  • 500 g spaghetti (capellini)
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Zo maak je het

1. Verwarm de oven op 180 °C. Pers de lookteentjes en snijd de sjalot fijn. Hak ook de verse peterselie fijn. 

2. Meng in een kom het grof gemalen gehakt met de helft van de look, peterselie en 60 gram parmezaan. Kruid af met peper en zout en rol er balletjes van.

3. Leg de balletjes op een bakplaat en bak ze een 8-tal minuten in de oven.

4. Verhit olijfolie in een pan op het vuur, samen met de fijngesneden sjalot en de overige knoflook. Haal de balletjes uit de oven, giet het vet dat eruit is gevloeid in de pan en bak de gehaktballetjes zelf ook mee. Laat even aankleuren.  

5. Kook de pasta beetgaar. 

6. Voeg de passata toe aan de pan met balletjes en laat de spinazie in de saus slinken.

7. Meng de pasta met de saus en de gehaktballetjes. Schep uit, strooi de rest van de parmezaan erover en … smullen maar!

Healthy food

Wraps van tomaat en rode biet met gehakt-linzenballetjes en fetacrème

Michaël Sels: “Dit is een kindvriendelijk gerecht boordevol ‘verstopte’ groenten waarmee je gemakkelijk aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten komt. Voor de balletjes gebruik ik evenveel gehakt als linzen, een makkelijke manier om meer peulvruchten te eten. Het geheim van de kleurrijke wraps zit ‘m in het toevoegen van rode biet en tomaat uit blik in het beslag. Zo krijg je knalrode wraps die barsten van de vitamines en mineralen. Zoveel kleurrijker dan een klassieke volkorenwrap, toch? Wanneer je er eentje over hebt, scoren ze gegarandeerd ook in de brooddoos als lunch.”

Lees het recept

Dit heb je nodig

  • 240 g groene linzen (blik)
  • 250 g gehakt
  • 250 g broccolini
  • 200 g feta
  • 200 g ricotta
  • 100 g gekookte rode biet
  • 1 ei
  • 100 ml melk
  • 150 g bloem
  • neutrale olie (bv. zonnebloemolie)
  • olijfolie
  • peper & zout

Zo maak je het

1. Doe het gehakt samen met de linzen in een mengkom. Voeg een beetje zout en een stevige draai van de molen zwarte peper toe aan het gehakt en meng alle ingrediënten met de hand onder het vlees. Rol van het mengsel balletjes met een diameter van ongeveer 3 cm.

2. Verhit een scheut olijfolie in een pan op hoog vuur en bak de balletjes gaar.

3. Blancheer de broccolini gedurende 4 minuten in gezouten water, giet af en zet aan de kant.
4. Mix de frambozen met de passata. Houd 2 el van dit tomaten-frambozenmengsel over voor het glazuur.

5. Doe bliktomaat, melk, rode biet, ei, bloem en flink wat peper en zout in de blender en mix tot een glad beslag.

6. Verhit wat neutrale olie in een pannenkoekenpan en bak de wraps zoals een pannenkoek 3 minuten aan elke kant.

7. Mix met een staafmixer de ricotta en feta tot een gladde crème. Besmeer de wraps met de fetacrème en verdeel er de balletjes en broccolini bovenop. Smakelijk!

Gezond voor het ganse gezin

Michaël: “Gezonde voeding hoeft helemaal niet duur of moeilijk te zijn. De kracht van gezond eten is om het niet alleen voor jezelf klaar te maken, maar net voor iedereen. Want het is goed voor al je tafelgenoten in huis. We eten allemaal meermaals per dag, dus elke keer kan je er bewust voor kiezen om de fitste versie van jezelf te worden en blijven.”

Topper voor je lijf: tomaat

Michaël: “Tomaten zijn enorm veelzijdig. Ze zijn de ideale basis voor heerlijke sauzen en soepen, maar ook creatieve toepassingen zoals deze wraps bijvoorbeeld zijn mogelijk. Als diëtist probeer ik altijd een regenboog aan kleuren te promoten op ons bord. Als je veel verschillende kleuren groenten en fruit eet, weet je zeker dat je lichaam een rijke waaier aan gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Een eenzijdig eetpatroon met witte pasta, witte broodsoorten en gebak levert vaak een beige of bruin eetpatroon op. Tomaten vormen bij elk gerecht een kleurrijke en gezonde toevoeging.”

100% natuurlijk, boordevol smaak:  

proef de échte Italiaanse keuken met de tomatenproducten van ELVEA

Ontdek meer