Zijn bliktomaten even duurzaam en vers als verse tomaten?

Diëtist Michaël Sels neemt de proef op de som

Wat is verser: verse tomaten of bliktomaten? De kans is groot dat je kiest voor verse exemplaren, puur vanuit je buikgevoel. Toch is het, zeker in de wintermaanden, vaak omgekeerd. Bliktomaten zijn ook verrassend gezond en duurzaam, weet Michaël Sels, hoofddiëtist bij het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA): “Bliktomaten worden rijp geplukt en meteen verwerkt. Dat merk je zowel aan de smaak als gezondheidsvoordelen.”

Maak een keuze

Vers...

Verse tomaten worden soms onrijp geplukt voordat ze in de supermarkt liggen. Simpelweg omdat ze onrijp minder snel schade oplopen tijdens het transport en daardoor langer houdbaar zijn. Zo zijn supermarkten zeker van een uitgebreid aanbod aan ongeschaafde tomaten die ook na aankoop een tijd lang vers blijven. Ook al kleuren zo’n te vroeg geplukte tomaten op weg naar de supermarkt vaak nog dieprood, rijpen doen ze niet meer. Je zal dus proeven dat ze enkele dagen te vroeg geoogst zijn. Zo verkiezen we als consument, misschien onbewust, houdbaarheid boven smaak.

...versus ingeblikt

Bliktomaten daarentegen worden vaak binnen de 24 uur na het plukken ingeblikt. Dat betekent dat je kan genieten van een volle smaak en alle gezondheidsvoordelen van een goed gerijpte tomaat. Diëtist Michaël Sels: “Tomaten uit blik worden rijp geoogst uit volle grond en meteen verwerkt. Zeker in de winter zijn bliktomaten daarom een slimme keuze. Die tomaten zijn tot aan de oogst aan de plant gerijpt en dat merk je aan de smaak. En het leukste? Bliktomaten zijn een budgetvriendelijke keuze. Zo zie je dat gezonde voeding niet duur hoeft te zijn, zolang je maar slim boodschappen doet.”

Zijn bliktomaten even duurzaam en vers als verse tomaten?

Diëtist Michaël Sels neemt de proef op de som

Wat is verser: verse tomaten of bliktomaten? De kans is groot dat je kiest voor verse exemplaren, puur vanuit je buikgevoel. Toch is het, zeker in de wintermaanden, vaak omgekeerd. Bliktomaten zijn ook verrassend gezond en duurzaam, weet Michaël Sels, hoofddiëtist bij het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA): “Bliktomaten worden rijp geplukt en meteen verwerkt. Dat merk je zowel aan de smaak als gezondheidsvoordelen.”

Vers...

Verse tomaten worden soms onrijp geplukt voordat ze in de supermarkt liggen. Simpelweg omdat ze onrijp minder snel schade oplopen tijdens het transport en daardoor langer houdbaar zijn. Zo zijn supermarkten zeker van een uitgebreid aanbod aan ongeschaafde tomaten die ook na aankoop een tijd lang vers blijven. Ook al kleuren zo’n te vroeg geplukte tomaten op weg naar de supermarkt vaak nog dieprood, rijpen doen ze niet meer. Je zal dus proeven dat ze enkele dagen te vroeg geoogst zijn. Zo verkiezen we als consument, misschien onbewust, houdbaarheid boven smaak.

...versus ingeblikt

Bliktomaten daarentegen worden vaak binnen de 24 uur na het plukken ingeblikt. Dat betekent dat je kan genieten van een volle smaak en alle gezondheidsvoordelen van een goed gerijpte tomaat. Diëtist Michaël Sels: “Tomaten uit blik worden rijp geoogst uit volle grond en meteen verwerkt. Zeker in de winter zijn bliktomaten daarom een slimme keuze. Die tomaten zijn tot aan de oogst aan de plant gerijpt en dat merk je aan de smaak. En het leukste? Bliktomaten zijn een budgetvriendelijke keuze. Zo zie je dat gezonde voeding niet duur hoeft te zijn, zolang je maar slim boodschappen doet.”

Duurzaam

Ook op vlak van duurzaamheid zijn bliktomaten een verrassend slimme keuze. Dankzij de luchtdichte verpakking zijn ze veel langer houdbaar dan vers geplukte tomaten. Bovendien zijn ze al gekookt, waardoor je geen energie hoeft te verbruiken om ze te koken of verwerken. Je hoeft bliktomaten ook niet te koelen, dus ook daar slinkt je energiefactuur.

Daarnaast zijn blikgroenten een budgetvriendelijke manier om voedselverspilling tegen te gaan. Koop je een blik om er tijdens de week mee te koken, maar veranderen je plannen toch? Geen probleem, op een ander moment kan je er nog steeds een verrukkelijke pastasaus mee klaarmaken. En de blikken zelf? Die kan je eindeloos recycleren als je ze correct sorteert. Of gebruik ze om droge voeding in te bewaren, de kleurpotloden van je kinderen op te ruimen of beschilder ze en gebruik als vaasje voor je lentebrunch.

“Bliktomaten worden rijp geplukt, dat merk je zowel aan de smaak als gezondheidsvoordelen.”

Michaël Sels (hoofddiëtist Universitair Ziekenhuis Antwerpen)

Check de ingrediëntenlijst

Vooraleer je naar de supermarkt snelt en je winkelmandje vult met een veelvoud aan bliktomaten: check eerst de ingrediëntenlijst. De gezondheidsvoordelen van bliktomaten zijn enkel dezelfde als goed gerijpte en vers geplukte tomaten wanneer er geen bijkomende toevoegingen zoals suiker, zout of conserveermiddelen in zitten. Kies dus voor pure, kwaliteitsvolle bliktomaten met de natuurlijke voedingskwaliteiten van tomaat.

Wil je letterlijk het onderste uit de kan halen? Ga dan voor tomatenconcentraat. Deze vorm van tomatenpuree is zo geconcentreerd dat er per 100 gram nog meer vitaminen en mineralen in zitten dan in verse tomaten. Zo geniet je maximaal van de gezondheidsvoordelen van lycopeen, een natuurlijke antioxidant die veroudering tegengaat.

Zongerijpt, 100% natuurlijk zonder toevoegingen, boordevol voedingsstoffen en met een heerlijke smaak

Met de bliktomaten van ELVEA haal je de Italiaanse zon in huis, het hele jaar door

Ontdek meer