Gaat liefde écht door de maag?

Diëtist Michaël Sels neemt 3 mythes over liefde en eten onder de loep 

Je hoort het vaak: liefde gaat door de maag. Maar klopt dat echt? Kan voeding je zin in seks stimuleren? Krijg je bij liefdesverdriet geen hap door je keel? En smaakt een gerecht met liefde gemaakt effectief beter? Michaël Sels, hoofddiëtist bij het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), scheidt fabels van feiten.

Kan voeding onze zin in seks stimuleren?

Wat als … je kon verleiden met eten? Afrodisiaca zoals tomaten zijn voedingsmiddelen die volgens sommigen seksuele lust kunnen opwekken. Ondanks dat tomaten rijk zijn aan vitamines, mineralen en lycopeen, een stof die het risico op hart- en vaatziekten vermindert, is het niet bewezen dat ze ook letterlijk en figuurlijk je hart sneller doen slaan.

De effecten van afrodisiaca zijn dus niet wetenschappelijk bewezen. Om zeker te zijn van een gezonde seksuele drive kan je daarom beter een evenwichtig eetpatroon nastreven dan in te zetten op specifieke ingrediënten. Of zoals Michaël Sels het graag samenvat: “De mythe van voedingsstoffen die tot ongelooflijke seksuele lusten leiden kan ik helaas niet onderschrijven. Al kan je met een spicy tomatensaus misschien wel iemand aan de andere kant van de tafel het wat warmer doen krijgen waardoor een jasje sneller uitgaat.” (lacht)

Krijg je door liefdesverdriet geen hap door je keel?

Liefdesverdriet is een rouwproces dat kan leiden tot veranderingen in emoties, gedachten en je (eet)gedrag. Je kunt een nieuw eetpatroon ontwikkelen, zoals een gebrek aan of juist een toename van eetlust. Zo toont een studie van de Universiteit van Toronto (Canada) aan dat mensen die net een romantische relatie hebben verbroken, vaker last hebben van een gebrek aan eetlust dan zij die geen liefdesverdriet meedroegen. 

Ook Michaël Sels ziet als diëtist een verband: “Ons eetgedrag wordt steeds vaker gestuurd door externe prikkels. Velen onder ons zijn geëvolueerd naar ‘externe eters’, het zogenaamde ‘emo-eten’ is daar een voorbeeld van. Denk maar aan een eetbui wanneer je gestrest bent. De associaties tussen externe gebeurtenissen en eten leren we onszelf aan. Bij een begrafenis hoort straffe koffie en een kleffe pistolet, op oudejaarsavond laten we champagne knallen … Op dezelfde manier krijgen sommigen geen hap door hun keel bij liefdesverdriet. Anderen daarentegen hebben net last van controleverlies en gaan zich overeten. Als diëtist is het daarom onze rol om mensen opnieuw aan te leren om, in elke omstandigheid, het verschil tussen honger en verzadiging te voelen, diep vanbinnen.”

“Voeding heeft verschillende rollen. Eten geeft ons niet alleen energie, het staat ook voor samen genieten en anderen verwennen.”

Michaël Sels (hoofddiëtist Universitair Ziekenhuis Antwerpen)

Gaat liefde door de maag?

Michaël Sels: “Voeding heeft verschillende rollen, en dat vind ik er zo leuk aan. Eten geeft ons niet alleen energie, het staat ook voor samen genieten en anderen verwennen. En daarom gaat liefde door de maag.” Ook al eet je een gerecht dat met liefde bereid is vaker spontaan met plezier op, toch is er geen wetenschappelijk bewijs dat dat beter zou zijn voor de smaak of gezondheid.

Een studie van de Universiteit van Warwick (Verenigd Koninkrijk) toont echter wel aan dat emoties en de mentale toestand van mensen hun eetlust kan beïnvloeden. De onderzoekers ontdekten dat mensen die blij waren tijdens het eten, de smaken aangenamer beoordeelden dan zij die gestrest of verdrietig waren. Dit suggereert dat emoties en de mentale toestand van mensen die iets eten, de smaakervaring kunnen beïnvloeden. Gaat liefde dus door de maag? Misschien toch meer dan je denkt. Want de meest waardevolle en memorabele momenten, die beleef je aan tafel met familie en vrienden.

Of liefde nu door de maag gaat of niet,

met deze romantische tomatendesserts wakker je het vuur ongetwijfeld weer aan. Of kook samen lekker veggie, als het ideale voorspel van een knusse tête-à-tête. Gebruik voor deze recepten de tomaten van ELVEA: gerijpt onder de Italiaanse zon, vers geplukt en boordevol smaak.

Ontdek meer