Deze website wordt u aangeboden door hln.be

Op café deze zomer?

Ontdek waarnaartoe in de Leffe Gids

Genieten van de zomervakantie in eigen land, dat doe je bij voorkeur op een terras met een goed glas. In het Antwerpse Stadspark kijkt Bar Capitale uit naar een muzikale zomer, in het unieke decor van Gare Maritime in Brussel kijk je je ogen uit. Plekken met internationale allure, maar met onze Belgische trots op de kaart. 

Alleen al voor de monumentale setting is een bezoekje aan Gare Maritime een must deze zomer. Op de site van Tour & Taxis, niet ver van het Brusselse Noordstation, werd een oud rangeerstation omgebouwd tot sfeervolle food market. Hier proef je streetfood met een culinaire insteek, van vlees tot veggie. Alles is puur, lokaal en seizoensgebonden. BART, een van de tien eetstandjes, serveert de traditionele Belgische keuken, in een streetfoodjasje gestoken door tweesterrenchef Bart De Pooter, die tot vorig jaar sterrenrestaurant Pastorale runde. Voor een Belgisch biertje, denk maar aan Leffe van ‘t vat, zit je goed aan de toog bij Gare Maritime Bar Victoria – een eerbetoon aan onze Belgische biercultuur, vertelt Marine Cravau. De jonge Brusselse is sinds vorig jaar eventmanager bij de Brusselse hotspot.

JEUDREDI

“Bij ons vind je streetfood, lekkere wijn en goede Belgische bieren. We maakten een bijzondere selectie voor onze bierkaart met ook heel wat toegankelijke, herkenbare namen. Daar is Leffe er één van: een bier met karakter, maar toch heel toegankelijk. Gare Maritime ligt op de site van Tour & Taxis, dus veel werknemers van bedrijven uit de buurt zakken naar ons af voor een gezellige afterwork met collega’s op donderdag of vrijdag. Vooral ‘jeudredi’ (een samentrekking van ‘jeudi’ en ‘vendredi’, red.) is populair in de hoofdstad, zeker in de zomer.”

KIDSPROOF

Maar niet alleen pendelaars komen bij Gare Maritime een glas drinken, ook gezinnen uit het Brusselse vertoeven hier graag met hun kroost. “We organiseren geregeld evenementen, ook voor de kleinsten. Op de kaart vind je heel wat kidsproof gerechtjes en drankjes, en net omdat we hier niet in het drukke stadscentrum zitten, is het een fijne plek om naartoe te komen.” 

BRUSSELS METROPOOL

En ook wie droomt van de ware liefde, houdt bij Gare Maritime maar beter halt. “Onze wekelijkse speeddates op dinsdagavond zijn een gigantisch succes. Jonge singles die in de stad wonen, ontmoeten elkaar hier in een ongedwongen sfeer.” En dat is misschien wel wat Brussel nog het meest typeert: alles verloopt gemoedelijk, zeker op café. “Brussel is een enorm diverse, kosmopolitische stad. Daarom woon ik hier zo graag. Je vindt hier alles, of je nu op café wil gaan voor een biertje of stevig wil gaan dansen. En zeker in de zomer stromen de terrassen vol. Bij Gare Maritime creëren we diezelfde sfeer, in een uniek kader. Misschien wel de meest Instagrammable plek van de hoofdstad, ja.” (lacht) 

MUZIEK

Nog zo’n zomerse hotspot is Bar Capitale, midden in het Antwerpse Stadspark. Hier drink je een lekker biertje, op smaak gebracht met heerlijke antipasti. Zo zweert tv-gezicht Gilles Van Bouwel, die op een steenworp van Bar Capitale woont, bij de polpette al limone, Italiaanse gehaktballetjes, vergezeld van een blonde Leffe. En blijf gerust hangen voor het diner, want elke Italiaanse klassieker staat hier op de kaart, van pasta vongole tot  ‘s Avonds kun je de beentjes losgooien in Club Capital, waar, afhankelijk van de programmatie, zowel house en techno als hiphop en r&b worden gedraaid. 

“Antwerpen is een smeltkroes van culturen, met een bijzondere muzikale geschiedenis. Je kunt in ‘t stad gezellig op café gaan, dansen in een danscafé of clubben in nachtclubs”, vertelt manager Tatjana Pladys. “En die diversiteit koesteren we. Bij ons kun je genieten van een Belgisch biertje, iets eten en nadien het nachtleven induiken. Alles op één plek, met respect voor de buurt en de buurtbewoners. Het verklaart denk ik ons succes – we zitten hier intussen al 21 jaar.”

Zomer in het Stadspark

“Bij ons is iedereen welkom. Studenten, jonge gezinnen, oudere mensen … Je kan hier iets drinken na ‘t werk, komen dansen of gezellig aperitieven. Vlakbij is bovendien een speeltuin. Na het spelen met de kindjes, kunnen de ouders genieten van een frisse Leffe.” Al hoeft het geen zomer te zijn om hier op een gezellig druk terras te botsen. “Zodra de zon schijnt, zit de Antwerpenaar buiten op ‘t terras”, lacht Tatjana. Toch krijgt het zomerprogramma voor het tweede jaar op rij wat extra pit. Tijdens de Zomer van Capital is er op vrijdagavond Abbondanza, een afterworkconcept, op zaterdagavond draaien dj’s plaatjes in alle stijlen.

“Zodra de zon schijnt, zit de Antwerpenaar buiten op ‘t terras”

Geniet meer met Leffe

Ontdek, naast Gare Maritime en Bar Capitale, nog meer smaakambassadeurs in de Leffe Gids.