Deze website wordt u aangeboden door hln.be

Een avond thuis met vrienden specialer maken? 5 tips

Ben jij team ‘altijd in voor een feestje’ of eerder team ‘chillen op de zetel’? Goed nieuws voor de thuisblijvers: ook aan je eigen keukentafel kun je het gezellig maken met vrienden. Wat je daarvoor nodig hebt? Verrassende snacks, koud bier, af en toe een stoute vraag én een onverwachte gast.

1. Organiseer een spelletjesavond

Wellicht een klassieker. Toch is een spel de ultieme manier om een gesprek aan te knopen en over de dingen des levens te mijmeren. En dan hebben we het niet over klassieke spellen waar het draait om winnen, maar wel over diegene waarbij je betekenisvolle gesprekken met je dierbaren voert. Onder andere Kletspot, Openhartig of Vertellis zijn bekende gespreksspellen, met vragen die jullie elk stellen aan de andere(n). Over het leven, de liefde, de vriendschap en al wat echt telt. 

Toch liever een potje schaken, kaarten of een gouwe ouwe zoals Monopoly? Ook goed, zolang je maar offline en heel bewust tijd met elkaar doorbrengt. En zoals in elk klassiek spel zijn er winnaars  en verliezers, maar schud elkaar na het opruimen van het spelbord de hand en drink samen een lekker glas bier. 

2. Haal herinneringen op

Of jullie nu vrienden zijn sinds de kleuterklas of elkaar nog maar pas op het werk leerden kennen: herinneringen ophalen aan die eerste ontmoeting is hilariteit verzekerd. Wie weet konden jullie elkaar eerst niet uitstaan, zonder nog maar één woord gewisseld te hebben? Of misschien kwamen jullie met elkaar in contact dankzij een gemeenschappelijke vriend(in), maar zien jullie elkaar vaker dan hem of haar? En wat is dan eigenlijk de basis van jullie vriendschap, waarin vonden jullie elkaar? 

Ook leuk: schotel elkaar ‘wat als?’-vragen voor. Wat als jullie elkaar nooit ontmoet hadden? Welke memorabele momenten had je dan nooit meegemaakt? Wat als jullie geboren waren in 1950? En wat als je één karaktereigenschap van de ander kon veranderen? 

3. Snack zoals op café

Lekker, dat doorsnee kommetje chips. Maar af en toe mag het ook eens iets meer zijn, toch? Ga op zoek naar traditionele cafésnacks die al van oudsher geserveerd wordt in de bruine kroegen, bij een koud glas bier met perfecte schuimkraag. Die kun je trouwens ook zelf tappen, met een compacte PerfectDraft-machine. Zo wordt je aanrecht in de keuken spontaan een toog. Maar dan: de hapjes. Haal bij een speciaalzaak gedroogde worstjes met verschillende smaken (peper, truffel of hazelnoot), snijd oude kaas in blokjes en serveer op een borrelplankje met zilveruitjes, augurk en, voor de echte diehards, een paar blokjes geperste kop. 

Wil je echt all the way gaan, draai dan zelf je bitterballen en serveer met een pittige mosterd. Of beleg minicroques, met wit casinobrood, ham en kaas, en maak er een huisgemaakte cocktailsaus bij, mét worcestershiresaus. Wie dat laatste ingrediënt ook feilloos kan uitspreken, krijgt een extra biertje. 

4. Supporter met z’n allen 

Of het nu voetbal, wielrennen, hockey of darts is: sport verbindt. Elke match of elke belangrijke rit kijken jullie samen. Nog leuker is het om vooraf een pronostiek te organiseren, eventueel met een klein bedrag dat iedereen ‘in de pot’ legt. Wie wint, trakteert de rest later met een tournée générale. Of kom allemaal gekleed in de kleuren van jullie team of sportman/-vrouw. Fans van Lotte Kopecky hullen zich in de regenboogkleuren, supporters van RAFC gaan voor rood en wit. 

5. Nodig eens een buitenstaander uit

Een vriendengroep die elkaar al jaren kent, daar zit een bepaalde dynamiek in. Dat is fijn, want je weet vooraf waaraan je je kan verwachten en met welke gevoeligheden je rekening moet houden. Maar soms kan het ook verhelderend zijn om een frisse wind door dat vastgeroeste patroon te laten waaien, bijvoorbeeld door een nieuw gezicht te introduceren. Want als jij het goed kan vinden met die ene persoon, en jouw vrienden het met jou goed kunnen vinden, waarom zouden zij dan onderling niet met elkaar overeenkomen? Tijd om die mensen samen te brengen, onder het genot van een koud glas bier. 

Wie weet heeft jouw collega wel gelijkaardige hobby’s als je schoolvriend die je al jaren kent? Of is je schoonzus dé freelance fotografe die jouw beste vrienden zoeken voor hun huwelijk? Door je netwerk onderling met elkaar kennis te laten maken, ontstaat er magie. 

De beste verhalen,
die komen op zo’n avonden boven

Daarbij schenk je Leffe, het ideale bier om unieke momenten met vrienden en familie te delen. Af en toe nostalgisch, maar altijd hartverwarmend.