Deze website wordt u aangeboden door hln.be

5 tips om er een bijzonder samenzijn van te maken 

Zo maak je het deze kerst extra gezellig

Ben jij dit jaar aan de beurt om het kerstfeest voor de hele familie te hosten? Of geef je niet zo om traditie, maar wil je er wel een knusse avond met vrienden van maken? Met deze tips wordt het allesbehalve een geforceerd gebeuren, maar wel een fijn samenzijn waar iedereen nog het hele jaar met warme herinneringen aan terugdenkt.

Schoenen uit!

‘Doe alsof je thuis bent!’ En thuis doe je je schoenen uit van zodra je binnenkomt. Laat je gasten niet op koude sokken rondlopen, maar voorzien voor iedereen een paar gezellige kerstsloffen. Een paar pluizige rendieren voor je opa, kattenslofjes voor je nichtje, stijlvolle pantoffels met Engelse ruit voor je vader: hoe persoonlijker, hoe beter. En waarom je precies dat paar uitkoos voor dat ene familielid? Goede gespreksstof voor bij het aperitief en hilariteit verzekerd. 

Tijd voor de cadeautjes

Een kerstgeschenk shoppen is een feest op zich, want geven is misschien nog wel leuker dan krijgen. Trekken jullie namen, zodat er onder de boom één cadeau ligt voor elk? Of kopen jullie elk een cadeau voor iedereen? Hoeveel cadeaupapier je ook nodig hebt, zorg dat je niet met de zoveelste set badproducten of keukenschort komt aanzetten. Geef bijvoorbeeld een ervaring. De nieuwe vriend van je zus kun je misschien wel blij maken met een bierproeverij, die je thuis zelf organiseert. Zo komen op een koude winteravond de beste gesprekken op tafel. Of geef je mama een nieuwe tienbeurtenkaart bij de yogastudio waar ze al jaren komt. Attent, want zo schenk je haar welverdiende tijd voor zichzelf.

Aan de kersttafel

Gourmet op het kerstmenu? Lekker, maar durf het ook eens over een andere boeg te gooien. Een menu met aangepaste bieren, bijvoorbeeld. Inderdaad: geen klassieke foodpairing met wijn, maar wel met bier. Serveer bijvoorbeeld een uitgebreide borrelplank met kaas, charcuterie, noten en gedroogd fruit als aperitief/voorgerecht. Daarbij smaakt een tripel heerlijk. Zo’n blond abdijbier is iets zwaarder, maar met een krachtige smaak en licht fruitige afdronk. Als hoofdgerecht smaakt een rijkelijk wildstoofpotje altijd, geserveerd met bruin bier met een volle, lichtzoete smaak met tonen van karamel.

Liever veggie? Bij een vegetarische lasagne schenk je best blond bier. Bij een zoet dessert is een fruitbier, met kruidige en fruitige aroma’s, lekker. Serveer je een kaasplank als dessert en niet als voorgerecht, dan kun je daarbij een tripelbier schenken. Rij je na het kerstdiner opnieuw met de wagen naar huis of drink je gewoonweg geen alcohol? Dan komt een 0,0% bier, zowel blond als bruin, goed van pas. 

Stoelendans

Deze tip is vooral leuk als je met veel gasten tafelt. Stel: je schuift met 30 familieleden aan die van heinde en verre komen om samen kerst te vieren. Hoe groot is de kans dat je bij je zus of broer gaat zitten met wie je de beste band hebt? Of dat je grootouders naast elkaar zitten, hoewel ze misschien wel eens behoefte hebben aan een andere babbel? Maak sierlijke naamkaartjes en zet elke gast op een plek die hij misschien niet zelf had gekozen, maar waar hij zich wel de hele avond kostelijk amuseert. Wie weten delen de nieuwe vriend van je zus en je nonkel wel een passie voor badminton? Of misschien wil je oma nu eindelijk alles horen over de nieuwe job van je nicht? 

Als familie

Friends are the family you choose, dus verzamel al wie je graag ziet, met of zonder bloedband, deze kerstdagen rond de tafel. De feestdagen zijn een periode van verbondenheid met elkaar en dankbaarheid voor wie je in je leven hebt. ‘Friendmas’ is een steeds populairder concept: na het kerstdiner met familie, organiseer je er gewoon nog één met vrienden. Waar er op familiefeesten soms moeilijke discussies kunnen ontstaan, al dan niet door een glas wijn te veel, is een kerstfeestje met vrienden ongedwongen en gewoon gezellig. Bestel pizza, haal een paar lekkere bieren in huis en speel een gezelschapsspel of bereid een quiz met vragen over jullie vriendengroep voor. Wie weet welke hilarische, en soms genânte herinneringen komen er bovendrijven. 

Geniet meer van de feestdagen met Leffe

Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.