Deze website wordt u aangeboden door hln.be

Van tomatenconcentraat tot passata: 10 x tomaten voor elk recept

Eerlijk is eerlijk: de Italiaanse keuken stelt nooit teleur. Heel wat gerechten hebben een smaakvolle, rijkelijke tomatensaus als basis en die maak je bij uitstek met tomaten uit blik. Ze worden rijp geoogst, onmiddellijk verwerkt en zijn daarom vol van smaak. Maar welke variant gebruik je wanneer? Van dubbel tomatenconcentraat tot passata: 10 ingeblikte Italiaanse lekkernijen om altijd in je voorraadkast te bewaren.

Dubbel tomaten-
concentraat

Dankzij z’n krachtige smaak is dubbel tomatenconcentraat oftewel ‘doppio concentrato’ ideaal om sauzen, soepen en stoofgerechten een boost te geven. Mmm, kan jij die balletjes in tomatensaus ook al proeven?

Tomaten-
concentraat met groenten

Mag het iets meer zijn? Tomatenconcentraat met groenten, ook wel bekend als ‘pomo e legumi’, bevat smaakmakers zoals olijfolie, groenten en natuurlijke aroma’s. Dit is de ideale basis voor een smeuïge tomatenrisotto.

Pure tomaten-
blokjes

‘Cubes’ of pure tomatenblokjes zijn een snelle en gemakkelijke go-to voor pasta’s en tomatensauzen. Heerlijk om paccheri all’amatriciana op tafel te zetten. Of verruil die klassieke boterham tijdens de lunch eens voor hartige wraps met kip, tomatenblokjes en hummus – ook ideaal voor in de brooddoos op school.

Gearomatiseerde tomatenblokjes

Wie niet veel tijd heeft, kan kiezen voor ‘cubetti’ of gearomatiseerde tomatenblokjes. Daaraan zijn al verse groenten, rode pepers en Italiaanse kruiden toegevoegd. Deze variant leent zich uitstekend voor een kruidige caponata of eenpanspasta.

Gezeefde tomaten

Wellicht één van de bekendste tomatenproducten: gezeefde tomaten of passata. Gebruik passata als basis voor een overheerlijke cannelloni of zorg voor een extra pittig aperitief met een klassieke Bloody Mary.

Zoals in de pizzeria

Zeg je Italië, dan zeg je pizza. Met de traditionele ‘pizza a casa’-tomatenbasis creëer je het perfecte rode canvas voor jouw Italiaanse pizza. Liever spicy? Ga dan voor de arrabbiata-variant.

Hele gepelde tomaten

De ultieme kookhack: zorg ervoor dat je altijd een blik hele gepelde tomaten of ‘pelati’ in huis hebt. Een lekkere tomatensmaak zonder gedoe en de perfecte basis voor getomateerde sauzen, soepen of een rijkelijke pasta alla Bruna Vitelli.

Tomatenpulp

Zoek je een tomatenbasis voor warme of koude gerechten zoals feestelijke aperitiefglaasjes met courgette, ossobuco of sardienen in de oven? Dan is tomatenpulp of ‘polpa di pomodoro’ een perfecte keuze.

(Ongepelde) kerstomaten

Kerstomaten of ‘pomodorini’ uit Zuid-Italië zijn met hun licht zoete smaak de perfecte finishing touch voor gerechten zoals een lentestoofpotje of rigatoni met tomatenmascarpone en burrata.

Alles-in-één: pastasaus

Geen tijd om zelf een rijkelijke tomatensaus te laten sudderen op het vuur? Met de nieuwe pastasauzen van ELVEA, verkrijgbaar in drie smaken, zet je in een handomdraai een snelle, gezonde Italiaanse maaltijd op tafel. Kant-en-klaar, bereid met 100% natuurlijke ingrediënten, vrij van bewaarmiddel en kleur- en smaakstof maar boordevol smaak: wedden dat je je meteen in het zuiden waant?

Lekkers uit het zuiden

Al sinds 1885 gebruikt ELVEA voor al haar producten 100% natuurlijke ingrediënten. De tomaten worden zorgvuldig geselecteerd en met passie geplukt en verwerkt in de Italiaanse regio’s Parma en Salerno. Het waren twee broers, Luigi en Francesco Vitelli, die vanuit Zuid-Italië emigreerden naar Amerika en daar al snel de smaken en culinaire tradities van hun thuisland misten. Daarop besloten ze conserven uit hun geboortestreek te importeren. Met de échte smaak van Italië, vervat in het iconische blauwe blikje, veroverden ze uiteindelijk de wereld. 

De verwerking gebeurt in een proces van vijf stappen. Eerst worden de vers geplukte tomaten gesorteerd zodat enkel de rijpe en vlekkeloze exemplaren overblijven. Daarna worden ze enkele seconden gestoomd zodat hun velletje eenvoudig loskomt. Vervolgens worden de tomaten geperst of in blokjes gesneden. Tot slot worden ze ingeblikt om elk Italiaans gerecht op smaak te brengen. Bovendien zijn de bliktomaten van ELVEA even gezond als verse tomaten. Rijk aan kalium en het antioxidant lycopeen zijn ze de ideale opkikker, het hele jaar door.

100% natuurlijk, boordevol smaak:

de tomatenproducten van ELVEA laten je proeven van de échte Italiaanse keuken.

Ontdek meer