Deze website wordt u aangeboden door hln.be

De liefde en tijd die in mijn moeders lasagne steekt, proef je”: tv-chef Peppe Giacomazza deelt zijn ultieme familiegerecht

Wanneer chef-kok Peppe Giacomazza niet in de keuken staat van zijn iconische restaurant La Botte in Genk, verleidt hij kijkers met zijn kenmerkende Italiaanse flair op de culinaire tv-zender njam!. De liefde voor eten kreeg de Siciliaan al vroeg mee, maar er is één familiegerecht waar hij nog steeds bij zweert: lasagne al forno. Zijn geheim? Een verse, rijkelijke tomatensaus bomvol smaak die in de pasta dringt en zorgt voor een mooie, stevige ovenschotel.

Lasagne alla mamma

Peppe: “Ik heb een paar favoriete gerechten, stuk voor stuk recepten uit m’n kinderjaren. Cannelloni, gevulde kalkoen, gebakken kardoenstengels of stokvis met een heerlijke saus op basis van tomatenpulp, kappertjes en olijven. Maar als ik écht moet kiezen zweer ik bij een traditionele lasagne.”

“Ik herinner me een ongelooflijk tafereel als kind. Wanneer mijn moeder verse pasta maakte, wikkelde ze de pastavellen telkens in grote handdoeken. Dat waren tafellakens die ze een beetje nat maakte. Zo droogde de pasta niet uit. Die doeken met pastavellen hing ze over keukenstoelen om te laten rusten. Ze begon rond 18 uur ‘s avonds het deeg te maken zodat de pasta ‘s nachts kon rusten. Met de tomatensaus begon ze rond 5 uur ‘s ochtends. Die kon dan een drietal uur pruttelen op het vuur, waardoor de smaken zich goed vermengden. Dan maakte ze de lasagne en kon iedereen rond de middag aan tafel. De liefde die daaruit sprak … Je voelde en proefde dat daar tijd voor gemaakt was. Ik zou er alles voor geven om die momenten te herbeleven.”

De ultieme tomatensaus

“Een eerste tip die ik kan geven: gebruik polpa di pomodoro of pure tomatenpulp gemaakt van vers geplukte Italiaanse tomaten in plaats van passata. Waarom? Als je je gasten bedient, wil je niet dat de lasagne bij het opscheppen uit elkaar valt. De tomatensaus hoort de lagen van de lasagne mooi aan elkaar te laten kleven terwijl je toch nog tomatenstukjes ziet. Daarvoor is passata veel te fijn. Die stukjes zorgen bovendien ook voor een lekkere beet. En nog een tip: het gehakt meng ik met fijngemalen salsiccia, Italiaanse venkelworst. Die geeft dankzij z’n vettigheid een diepe, smeuïge smaak aan je lasagne. Wanneer die krokant gegratineerde lasagne uit de oven komt en de stevige tomatensaus bij het uitscheppen aan de pasta kleeft … Een magisch moment!”

Al dente

“Ook belangrijk: gebruik voor je lasagne zelfgemaakt pastadeeg. Let wel op dat je de pasta niet te dun of te dik maakt. Je kan ‘m voorkoken, maar dat doe ik niet. Ik doe de verse pasta meteen in de ovenschotel samen met de tomatensaus, zodat die veel beter geabsorbeerd wordt. Dat laat ik eerst een vijftigtal minuten garen op 160 °C. Daarna haal ik de schotel uit de oven, strooi ik de kaas erover en laat ik de lasagne nog 10 minuten gratineren op 200 °C. Nadat ik ‘m uit de oven heb gehaald, laat ik de ovenschotel nog eens 10 minuten rusten. Zo schep ik aan tafel op elk bord een beetgaar stuk lasagne dat iedereen meteen doet watertanden.”

Echt Italiaans koken doe je met de beste Italiaanse ingrediënten.

Met zongerijpte tomaten, geteeld en geplukt in de regio’s Parma en Salerno, bereidt ELVEA 100% natuurlijke producten vol smaak, om samen van te genieten.

Ontdek meer