Deze website wordt u aangeboden door hln.be

Verleidelijk lekkere tomatendesserts 

Chocoladefondue voor valentijn? Groundbreaking. Verras je valentijnsdate eens met een vuurrood dessert op basis van … tomaat. Van een red valentine cake tot een dessertsoepje of witte chocolademousse met een hart van tomaat en aardbei: food influencers Alexia Stevens (Must Be Yummie), Katrijn Debruyne (Mamasgezondetips) en Myriam Minne (Hap & Tap) vieren de liefde met drie heerlijke tomatendesserts.

@hap_en_tap

Hart van witte chocolademousse met tomaat en aardbei

Myriam Minne van de foodblog Hap & Tap houdt van recepten met sterrenchefallures. Zo ook haar witte chocolademousse met een hartje van tomatenblokjes (cubetti) en aardbei. “Ze zeggen dat tomaat in theorie een fruitsoort is. Dus is een tomatendessert logischer dan het lijkt! Voor dit zoete valentijnsdessert vries ik een rood hartje van tomaat en aardbei in dat ik nadien een jasje van witte chocolademousse geef. Die friszure vulling van tomaat met aardbei is heerlijk in contrast met dat zoete geweld van witte chocolade. Dit dessert is in een vingerknip klaar, al voorzie je best een nacht de tijd om het hartje in de diepvries te laten opstijven. Heb je geen hartjesvorm? Serveren in een glaasje kan evengoed. Door het glaasje schuin te zetten in een eierdoos kan je de mousse diagonaal laten opstijven, de compote van tomaat en aardbei erop gieten en zo laten bevriezen. Dat geeft een prachtig gelaagd resultaat.”

Lees het recept

Dit heb je nodig:

  • Hartvormige siliconen vorm (alternatief: een glaasje)
  • Siliconen bakvorm, halve bol, doorsnede 40 mm
  • Staafmixer
  • Voor de compote van tomaat en aardbei
  • 75 g aardbeien
  • 50 g tomatenblokjes (cubetti) met basilicum
  • 15 g suiker
  • 2,5 g pectine
  • 25 g verse aardbeien (voor de brunoise)
  • Voor de witte chocolademousse
  • 3 g gelatine
  • 50 g eidooiers
  • 10 g suiker
  • 65 g volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 70 g witte chocolade
  • 200 g volle room
  • Voor de afwerking
  • Witte en roze veloursspray
  • Basilicum
  • Eventueel een chocoladedecoratie

Zo maak je het:

1. Begin met de compote van tomaat en aardbei. Snijd de aardbeien in stukjes en leg die in een pan met de cubetti met basilicum. Meng de suiker met de pectine en voeg toe aan de pan.

2. Breng aan de kook en laat koken tot je een gladde coulis hebt. Om dit te versnellen zet je er even je staafmixer in. Haal de pan van het vuur en voeg de brunoise van verse aardbeien toe.

3. Schenk de compote in de siliconen vormen in de vorm van een halve bol. Zet in de diepvries om op te stijven.

4. Maak nu de witte chocolademousse. Week de gelatine in koud water. Neem een ruime kom en klop met de garde de eidooiers en suiker tot een luchtige massa. Het mengsel moet bleek worden en in lintvorm van de garde lopen.

5. Breng intussen de volle melk met de vanillestok aan de kook in een pannetje. Haal de pan van het vuur zodra de melk kookt.

6. Voeg de kokende melk toe aan het opgeklopte eiermengsel in de kom, roer goed door en giet het mengsel opnieuw in de pan. Laat op een zacht vuurtje indikken. Je hebt de juiste dikte bereikt als je met je vinger een streep kan trekken in de crème op de rug van een houten lepel.

7. Haal van het vuur en voeg de in stukjes gebroken witte chocolade toe, samen met de zachte en uitgelekte gelatine. Meng goed tot alles is gesmolten. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

8. Klop de room stijf tot slagroom. Spatel die voorzichtig door de afgekoelde witte chocoladeroom. De mousse is klaar. Schep de mousse voor het gemak in een spuitzak.

9. Stel je dessert samen. Giet de vanillemousse tot 3/4de van de hoogte van de vorm en plaats er de bevroren compote in met de bolle kant naar onder. Bede

10. Haal de mousses diepgevroren uit de siliconen mal en spuit er meteen veloursspray over. Laat de desserts nu gedurende een 4-tal uur ontdooien in de koelkast.

11. Werk net voor het serveren af met een blaadje basilicum en een chocoladedecoratie.

@mustbeyummie

Red valentine cake (glutenvrij)

Op haar foodblog Must Be Yummie deelt Alexia Stevens lekkere gluten- en lactosevrije recepten. Voor valentijn serveert ze een glutenvrije tulbandcake op basis van tomaat. Alexia: “Als je glutenvrij bakt, heb je altijd wat extra vocht nodig zodat je deeg niet verbrokkelt. Vaak is dat yoghurt of melk, maar wat dacht je van tomatenpassata? Die zorgt voor een perfecte textuur, geeft een subtiele smaak en een prachtige kleur aan je cake. Dankzij passata is een ‘red valentine cake’ niet alleen zeemzoet, maar krijgt die ook een friszure smaak, vergelijkbaar met die van een citroencake. Het laatste restje passata uit de fles kan je mengen met poedersuiker om lichtroze glazuur van te maken. Zo’n sneetje lauwwarme cake bij de open haard met een glaasje bubbels erbij: dát is voor mij valentijn op z’n best.”

Lees het recept

Dit heb je nodig:

  • 150 g boter op kamertemperatuur
  • 200 g kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 150 g glutenvrije bloem
  • 100 g amandelmeel
  •  2 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 6 el (lactosevrije) melk
  • ½ tl vanille-extract
  • 100 g diepvriesframbozen
  • 6 el tomatenpassata
  • 100 g witte chocolade
  • 200 g poedersuiker

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een tulbandvorm in met bakspray of olie.

2. Klop de boter met de suiker tot een luchtige massa met de mixer. Voeg één voor één de eieren toe.

3. Meng de bloem en het amandelmeel met het bakpoeder en de baking soda. Voeg dit toe aan het suikermengsel en klop goed door. Voeg 4 el melk en ½ tl vanille-extract toe. Giet ongeveer de helft van het deeg in de bakvorm.

4. Mix de frambozen met de passata. Houd 2 el van dit tomaten-frambozenmengsel over voor het glazuur.

5. Smelt de witte chocolade met de overgebleven melk (2 el) en meng dit met het overige cakedeeg. Roer er dan de frambozenpuree door en meng tot een gladde massa. Stort dit deeg bovenop het deeg in de bakvorm en ga er voorzichtig door met een mes of de steel van een houten lepel. De bedoeling is dat je een gemarmerde cake krijgt. Te veel moeite? Meng dan je deeg gewoon met de witte chocolade en frambozenpuree. Even lekker en sneller klaar.

6. Bak de cake gaar in 40 minuten. Als de bovenkant te snel kleurt, leg er dan een stuk aluminiumfolie over. Prik na 30 minuten in de cake om te zien of ze gaar is. Glutenvrije cake kan snel te droog worden.

7. Laat de cake afkoelen op een rooster.

8. Maak glazuur van de overgebleven frambozenpassata en de poedersuiker. Als de cake volledig afgekoeld is, kan je het glazuur over de cake gieten. Versier eventueel nog met wat sprinkles voor een echte valentijnscake.

Tip: gebruik je liever gewone bloem in plaats van de glutenvrije variant? Voeg dan enkel melk toe in het chocolademengsel, niet in het basiscakedeeg.

@mamasgezondetips

Dessertsoepje van tomaat en rode vruchten

Als mama van twee kookt Katrijn Debruyne lekker, gezond én kidsproof. Om de liefde te vieren, ging ze aan de slag met rode vruchten en tomaat. Katrijn: “Tomaat is een ondergewaardeerd ingrediënt. Zo maak ik zelf graag een dessertsoepje op basis van rode vruchten en tomatenblokjes. Wanneer je dat combineert met een limoensorbet, rood fruit en wat munt heb je in een mum van tijd een romantisch dessert. Tomaat is een dankbare vrucht om zowel zoet als hartig te gebruiken. De friszure limoensorbet, het zoete van de rode vruchten en de warme tomatensmaak zorgen voor een gebalanceerd smakenpalet. Zelfgemaakte limoensorbet vraagt wat werk, maar die kan je op voorhand maken. De coulis van rode vruchten en tomaat is klaar in één-twee-drie. In een paar minuten tijd kan je dus een heerlijk dessert op tafel toveren!”

Lees het recept

Dit heb je nodig:

  • Soepje
  • 1 blik tomatenblokjes (cubes
  • 500 g rodevruchtenmix (uit de diepvries, mag ook vers in het seizoen) 
  • merg van 1 vanillestokje
  • 2 eetlepels bloemsuiker
  • Sorbet
  • 375 ml water 
  • 125 g suiker 
  • 125 ml limoensap 
  • 1/2 eetlepel limoenschil (zeste)

Zo maak je het:

1. We starten met het soepje. Voeg in een steelpan de tomatenblokjes, rode vruchten en het merg van het vanillestokje samen en verwarm tot het kookpunt terwijl je goed blijft mengen. Laat het mengsel enkele minuten doorkoken (niet te fel, minstens 4 minuten). Laat hierna even afkoelen en roer soms eens in het mengsel.

2. Voeg de bloemsuiker toe en laat deze mooi oplossen in het geheel.

3. Mix het geheel kort en giet daarna door een zeef, zo heb je bijna een gladde coulis van tomaat en rode vruchten met een toets van vanille.

4. Laat het tomaat-rodevruchtenmengsel nu volledig afkoelen. Maak het soepje gerust een dag op voorhand, dan hoef je op Valentijnsdag alleen nog te dresseren.

5. Nu kan je starten met de sorbet. Breng 375 ml water aan de kook met de suiker. Roer voorzichtig tot alle suiker is opgenomen, blijf in de buurt en zet het vuur niet te hoog.

6. Haal van het vuur en voeg er het limoensap en de limoenzeste aan toe. Laat dit rustig afkoelen.

7. Zet het afgekoelde mengsel in een plastic bakje (een oude ijsdoos is daarvoor ideaal) en bewaar in de diepvries. Roer drie keer om met telkens een tussenpauze van ongeveer 1 uur, zo voorkom je grote ijskristallen. Laat hierna nog zeker 4 uur in diepvries staan, zo heb je zeker de consistentie die je wil van sorb

8. Neem een diep bordje, giet onderaan de heerlijke coulis van tomaat en rode vruchten met vanille. Schik hierop een bolletje limoensorbet. Werk af met munt, rood fruit ... en geniet.

Zin om jouw valentijnsdate te verleiden met een tomatendessert?

Ga aan de slag met de 100% natuurlijke tomatenproducten van ELVEA.

Ontdek meer