Overvolle stranden, luide clubs en tourist traps? Als je dat beeld hebt van Tenerife, is het dringend tijd voor een update. Op het eiland leef je op het ritme van de natuur, die je trakteert op een reeks onvergetelijke ervaringen. Wij trokken vier dagen lang van noord naar zuid en ontdekten hoe verrijkend reizen echt kan zijn.
Hoewel Tenerife deel uitmaakt van het Spaanse koninkrijk, voel je er invloeden uit de hele wereld. Het DNA van het eiland is door de eeuwen heen gevormd door verschillende culturen, van Cuba en Venezuela tot Normandië, Ierland en Engeland. De keuken, de muziek, de lokale folklore en architectuur: Tenerife is een boeiende mix van invloeden.
En net zo veelzijdig is de natuur: het noorden is groen en heuvelachtig, met vulkanisch zwarte zandstranden. Het zuiden is droger, doorgaans zonniger en heeft typische gouden zandstranden – een eiland vanop een postkaartje. Wij reizen van noord naar zuid, met het luxueuze Hotel Botánico in Puerto de la Cruz als eerste verblijf. Blikvangers zijn vooral de rijkelijk ingerichte bar en botanische tuin, alsof je ontwaakt in de tropen.
Nu onze smaakpapillen op scherp zijn gesteld, is het tijd om een ander stukje cultuur te ontdekken: die van de wijnambacht. Bij het charmante Bodega El Lomo in de Tegueste-vallei worden we meegenomen van rank tot wijnfles door eigenaar Borja, een aimabel man en een uitstekende ambassadeur van de wijncultuur op zijn eiland. Een goed glas wijn is er om herinneringen op te halen, om samen van te genieten. Waarvan akte. We proeven er onder andere een verfijnde blanc de noirs, Corazón Negro, vergezeld van Instagrammable, maar vooral lekkere fingerfood. Tussendoor proeven we nog enkele witte wijnen, het typische gofiogebak, smeerbare chorizo canario op maïsbrood en fantastische droge worst. En toen moest de lunch nog komen.
Na een heerlijk ontbijt trekken we eropuit, met Anaga Rural Park als eerste stop. Gids Dario, even joviaal als vlot ter taal, neemt ons mee naar een uitzichtpunt boven de rotsformaties. Indrukwekkend is een understatement. Blikvanger in de verte is het Opera House in de huidige hoofdstad Santa Cruz. Leuk weetje: dit knap staaltje architectuur is van de hand van Santiago Calatrava, die ook het station van Luik-Guillemins ontwierp. Van hieruit zien we ook San Cristóbal de La Laguna liggen, gesticht in de 15e eeuw en lang de hoofdstad van het eiland en het politieke en culturele centrum. Combineer een bezoekje aan het natuurpark met cultuur in de stad, zoals wij deden. In La Laguna proeven we van de couleur locale in La Mercado de La Laguna, een overdekte markthal bomvol lekkernijen, van vis tot exotische groenten en fruit, zonder poespas. Koop hier een potje mojo, een pittige kruidensalsa die vooral vlees op smaak brengt. Wij proefden de avond voordien van kalfsvlees met mojo rojo in restaurant Muxacho en waren meteen verkocht.
De dag sluiten we af in La Orotava, een kleurrijk stadje waar enkele dagen later het volksfeest van Corpus Christi zou plaatsvinden. In het oude stadsgedeelte zien we hoe er gewerkt wordt aan indrukwekkende zandtapijten, die elk een prachtig verhaal vertellen. Tip: bezoek hier gratis de Marquesado de la Quinta Roja, een sublieme botanische tuin waar je je in een sprookje waant.
Na een vroege ochtendduik tussen de palmbomen van Hotel Botánico is het tijd om zuidwaarts te gaan. Via Masca, een schattig bergdorpje, rijden we naar de Costa Adeje, terwijl het landschap zienderogen verandert. Op de rooftop van Hotel MYND, een hippe, moderne plek aan de kust, genieten we van een gezonde, zonnige lunch met fantastisch uitzicht over de oceaan. En die energie kunnen we gebruiken, want in de vooravond is het zover: we trekken onze wandelschoenen aan, op naar Parque Nacional del Teide. Het natuurpark is Unesco-werelderfgoed, de vulkaan is met 3.715 meter de derde grootste vulkaan ter wereld, gemeten vanaf de bodem van de oceaan.
Hier toont de natuur zich majestueuzer dan je ooit zag: de vulkanische grond lijkt eindeloos, in de verte glimt La Gomera, dat andere Canarische eiland. We nemen de omgeving gretig in ons op. Wanneer de zon ondergaat, beleven we het mooiste schouwspel in de lucht vanop de eerste rij. Of hoe geluk schuilt in kleine, grootse dingen.
Als de avond echt valt, is het tijd om nog hoger te klimmen. Het park staat wereldwijd bekend als Starlight Tourism Destination: tijdens het ‘stargazen’ lijkt het alsof je de hemel kunt aanraken. Een gepassioneerde astronoom vertelt wat we zien, door een professionele telescoop zien we de poolster en andere sterren. De hemel is glashelder, lucky us.
Onze reis sluiten we af bij Los Gigantes, een indrukwekkende rotsformatie aan de kust. We gaan aan boord van de zeilboot van Sara en Jaime, die ons met het grootste respect voor het rijke onderwaterleven meenemen voor een paar uurtjes whale watching. Zodra de motor uit gaat, weet je: ze zijn in de buurt. Walvisvinnen cirkelen om de boot, af en toe zien we een dolfijn. Een slapende zeeschildpad komt verrassend dichtbij. Om ons heen horen we enkel het golvende water. In hun eigen habitat, vrij om te komen en te gaan, dan zijn deze impressionante dieren op hun gelukkigst. En net zo gelukkig zijn wij, wanneer we niet veel later weer huiswaarts keren.