Dompel je onder in het avontuur op Tenerife

Scroll & ontdek

Fietsen, trailrunning, golfen, windsurfen, duiken: op Tenerife kan het allemaal. Dankzij een uitzonderlijk mild klimaat – de gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 23 graden – is het Spaanse eiland een geliefde bestemming bij sportievelingen. Dompel je onder in het avontuur en ontdek de ongerepte natuur tijdens een actieve vakantie. En zodra de zon zakt, is het tijd voor pure ontspanning.

Op Tenerife, een vulkanisch eiland in de Atlantische Oceaan, schijnt de zon elke dag. Ook als het weer het toch eens laat afweten. Want het zijn vooral de ongerepte natuur, van uitgestrekte stranden tot groene bossen en imposant vulkanisch gebied, en de gastvrije locals die een ongelooflijke warmte uitstralen die je nooit eerder voelde.

Tenerife zit vol emoties, en dat voel je van zodra je arriveert, na een vlucht van amper vier uur. En zeker wie zichzelf iets wil gunnen, zit op het Spaanse eiland goed voor een onvergetelijke beleving, elke dag opnieuw. Haal je sportieve hart op tijdens een actieve vakantie vol avontuur en adrenaline.

Wellness na de fietstocht

En over hotels gesproken: wielertoeristen worden met open armen ontvangen in gespecialiseerde accommodaties voor fietstoerisme. Zo heeft het Lifestyle Hotel Jardín Tropical aan de Costa Adeje naast een prachtige Arabische architectuur en spectaculair uitzicht op de oceaan, ook een heus Cycling Center. Hier kun je een fiets en een GPS huren, je fiets laten herstellen en je fietskleding wassen. Je vindt er ook verschillende routes op maat van je fietservaring. Neem na je fietsrit een duik in het zwembad van Las Rocas Beach Club aan het hotel, gevuld met natuurlijk zeewater. 

Wielerwalhalla

Zit de grinta goed? Dan ben je klaar voor de wielerrit van je leven. Onderweg word je getrakteerd op de mooiste vergezichten, of je nu op zeespiegelniveau fietst of op 2.000 meter hoogte vertoeft. Tenerife is niet voor niets een geliefde bestemming bij wielerprofs: hier trainen de groten der aarde om elkaar te bekampen in de wielerklassiekers.

Voor wielerliefhebbers zijn er jaarlijks twee grote wielerevenementen op Tenerife om aan deel te nemen, ook wel ‘Gran Fondo’ genoemd. De Vuelta al Teide vindt elk jaar plaats in mei. Het is een prachtige ronde met Puerto de la Cruz als begin- en eindpunt. De hele tour telt 175 km, maar je kunt ook de helft meefietsen, te beginnen vanaf Santiago del Teide. Verwacht je aan een prachtig parcours in het decor van de beroemde vulkaan, tevens het hoogste punt van Spanje. Ook de Giro d’Italia ‘Ride Like a Pro’ organiseert jaarlijks in november een Gran Fondo in Tenerife. De eerste etappe telt 116 km en begint en eindigt in Adeje. Een pittige rit met een aantal beklimmingen, maar met prachtige vergezichten langs de kustlijn onderweg. De tweede etappe, daags na de befaamde ‘Pink Party’, telt 64 km en vertrekt en eindigt in Los Cristianos.

Maar ook voor wie het eiland liever op zijn eentje of in een klein groepje al fietsend ontdekt, is dit het paradijs. Er zijn verschillende routeniveaus, van makkelijk tot gevorderd. Een toegankelijke route is die langs de Costa Adeje, de ‘Sur Baja’ van zo’n 70 km. De ‘Sur Alta’ gaat ook langs de Costa Adeje en is dan wel minder lang (62 km), maar iets pittiger. Voor getrainde fietsers is de route van en naar La Orotava Rotonda een aanrader. Over 98 km doe je zo’n 5 uur en je klimt tot op 2.302 meter hoogte. Las na zo’n dagje fietsen een welverdiende pauze in de wellness van je hotel in, want ook daarvoor staat Tenerife bekend.

Scroll & ontdek

Surfen en vrijduiken

Op het land kun je je uitleven, maar ook in het water is heel wat te beleven. Tenerife is een paradijs voor surfers en duikers. De wind staat het hele jaar door goed en de golven nemen je mee op avontuur. Het water wordt tot 26 graden in de zomer en blijft zo’n 19 graden in de winter. In verschillende baaien kun je surfen: Almáciga, El Socorro of Punta del Hidalgo, om er enkele te noemen. Vrijduiken, met vinnen, een duikpak, een duikbril en een snorkel, doe je dan weer best aan de westkust. Onder begeleiding leer je je geest en lichaam te beheersen, terwijl je de wondere onderwaterwereld ontdekt.

Exotische keuken

Na de inspanning volgt de ontspanning. Het eiland kent een enorme culinaire diversiteit, die zowel de traditionele keuken als een avant-gardistische benadering van koken omvat. Hier ontmoeten Europese, Afrikaanse en Amerikaanse culturen elkaar, en dat leidt tot een pittige fusionkeuken van smaken en kleuren.

Hier proef je veel lokale producten, die dankzij duurzame landbouw worden geproduceerd op het eiland: banaan, avocado, papaya, honing … En ook lokale geiten- en schapenkazen worden dankbaar gebruikt door heel wat chefs. Je proeft de lokale keuken bij voorkeur in een ‘guachinche’, een soort geïmproviseerde taverne waar je alles leert over Tenerife’s gastronomische geschiedenis. En ook voor fijnproevers is dit een walhalla: maar liefst vijf restaurants werden door Michelin bekroond met één of meerdere sterren. Bij het eten wordt ook lokale wijn geschonken: het klimaat en de geologie van het eiland doen wijnranken groeien en bloeien.

Magische zonsondergang

Van zodra de zon zakt, wacht een nieuw avontuur. Aan het strand vind je prachtige beachclubs om te genieten van een aperitief bij zonsondergang. Aan de Playa de las Américas zijn Papagayo Beach Club en Monkey Beach Club populair. Iets hoger boven de zeespiegel zijn de rooftops van prachtige hotels. De Zambra Sky Bar, van het GF Victoria Hotel, is een absolute must om neer te ploffen na een actieve dag op het eiland. In hetzelfde hotel kun je de Olé Flamenco Show meepikken, een prachtige dansshow rond de traditionele Spaanse flamenco. Op het dak van hotel MYND, aan de Costa Adeje, vind je LACUMBRE, een prachtige rooftop waar je de hele dag kunt vertoeven. Trakteer jezelf op iets lekkers van de kaart én op een prachtig uitzicht op El Roque del Conde, de Tejina, Roque Imoque en de Teide. Waar je ook kijkt, de magische natuur lijkt overal binnen handbereik.

Laat Tenerife je betoveren, verbazen en ontroeren.

Ontdek de sportieve
kant van Tenerife