image

Drie voordelen van nucleaire technologie voor de planeet en onze gezondheid

Kernenergie is meer dan centrales alleen. Dankzij kerntechnologie kunnen jaarlijks miljoenen patiënten verzorgd en epidemieën vermeden worden. Kerntechnologie garandeert landbouwers hogere inkomsten en reikt technieken aan om de uitdagingen van de klimaatverandering aan te gaan. Hier is het bewijs!

De wetenschappers zijn formeel: de nucleaire technologie heeft een niveau bereikt waarop ze een belangrijke rol speelt voor een duurzame toekomst. Dat uit zich onder meer op medisch vlak en in de milieusector.

Background Image

België neemt het voortouw in de nucleaire geneeskunde

De medische toepassingen van de nucleaire technologie maken het mogelijk om in een vroeg stadium precieze diagnoses te stellen waar we met andere methoden in het duister tasten. We kunnen er ook doelgerichte behandelingen mee verstrekken, zonder chirurgische ingreep. Jaarlijks doen wereldwijd 30 miljoen mensen met 60 verschillende aandoeningen er een beroep op!

België neemt het voortouw in de nucleaire geneeskunde. Het is zelfs de op een na grootste producent van medische isotopen, waar jaarlijks wereldwijd 6 miljoen medische onderzoeken mee verricht worden, waarvan de helft in Europa.

Heel wat Belgische ondernemingen zijn ook internationaal toonaangevend op het gebied van onderzoek, de productie van apparatuur of het transport van radioactieve producten.

image

Minder pesticiden

Ook in de landbouw reikt de nucleaire technologie duurzame en doeltreffende oplossingen aan, meer bepaald voor het verdelgen van ongedierte dat verantwoordelijk is voor de vernietiging van talloze gewassen en de verarming van volledige regio’s en een groot aantal landbouwers.

Nucleaire technieken maakten het mogelijk om een doelgerichte biologische bestrijding uit te werken met respect voor het milieu. Dankzij bijvoorbeeld de ‘Steriele-insecttechniek’ kan het gebruik van pesticiden met 600.000 liter per jaar worden verminderd.

Meer info

De gevolgen van de klimaatverandering tegengaan

image

Ook om de vaak negatieve gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan, blijkt de nucleaire technologie een ideale bondgenoot. Bepaalde technologische ontwikkelingen helpen bijvoorbeeld de bodemuitstoot van broeikasgassen te verminderen. Andere maken een rationeler watergebruik mogelijk in de landbouw. En nog andere maken gewassen beter bestand tegen droogte, bacteriën, enzovoort.

Dat is nog niet alles! De nucleaire technologie blijkt ook bijzonder doeltreffend om parasieten op te sporen en vaccins te ontwikkelen ter voorkoming en bestrijding van dierenziekten die onze voedselzekerheid, veestapel en de mens bedreigen. Zo zullen we malaria, knokkelkoorts (dengue) en slaapziekte op termijn misschien kunnen uitroeien dankzij de nucleaire technologie.

Meer info

Deze longread kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising & Nucleair Forum en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.