De 7 bieren van de abdij
van Grimbergen

De abdij van Grimbergen brouwde haar eerste bieren in de XIIe eeuw. In die tijd waren er drie verschillende brouwsels, nu zijn het er zeven. En de smaken zijn dan misschien heel anders, de geest van de abdij is nog altijd aanwezig.

De broeders begonnen al vrij snel na de oprichting van de abdij van Grimbergen met het brouwen van bier. “Ze maakten drie soorten bier”, verduidelijkt Karel Stautemas. “Het eerste was een licht en alledaags biertje, bestemd voor het gebruik van de kloostergemeenschap en de mensen die in en rond de abdij werkten. Het tweede was een iets straffer bier, dat werd voorbehouden aan de gasten. En het laatste was een speciaal bier. Ik zou zeggen dat het een beetje overeenstemde met de huidige Grimbergen Optimo Bruno. Ze werd enkel op het einde van de vastentijd gedronken, om de mensen die de vastentijd hadden volbracht terug op krachten te doen komen. Je moet weten dat het vasten toen geen 40 dagen duurde, maar al in september begon.”

Jammer genoeg zijn de recepten van die drie bieren verloren gegaan, “maar ze waren ongetwijfeld heel verschillend van wat we vandaag gewend zijn te drinken”, besluit broeder Stautemas.

De geest van de abdij met een vleugje innovatie

Het is zeker waar dat de huidige bieren van de abdij van Grimbergen weinig gemeen hebben met hun voorouders uit de XIIde eeuw, maar toch zijn ze van klassieke makelij, met respect voor de abdijgeest, mits een vleugje innovatie. “We hechten veel belang aan traditie”, bevestigt Ellen Mertens, brouwmeester. “Abdijbieren zijn complex en we waken erover, wanneer we een nieuwe Grimbergen lanceren, vernieuwing te brengen zonder te raken aan de complexiteit van smaken en aroma’s die hen kenmerken. De kwaliteit van het water is eveneens heel belangrijk.”

7 unieke karakterbieren

Er bestaan maar liefst 7 abdijbieren van Grimbergen:

> Grimbergen Blond (6,7 %) is licht fruitig, met een harmonieuze bitterzoete balans en een volle, uitgesproken smaak. Je herkent dit bier aan haar typische okerblonde kleur.

> Grimbergen Dubbel (6,5 %) dankt die dieprode kleur aan verschillende moutsoorten. Een karameltoets maakt de bitterzoete smaak nog rijker.

> Grimbergen Tripel (9 %) staat voor een sterke, strakke smaak, zacht en bitter tegelijk. De typische smaaksensatie is te danken aan een hopmengeling, maar ook aan de aanwezigheid van blonde kandijsuiker.

> Grimbergen Optimo Bruno (10 %) heeft een heel ronde smaak, en eindigt breed en krachtig in de mond. Dit amberkleurige bier is zoet en bitter tegelijk, en wordt bijzonder gesmaakt door kenners.

Enkele recente innovaties kwamen het gamma bieren van Grimbergen versterken:

> Grimbergen Hop Karakter (8 %) herken je aan de krachtige nasmaak met een vleug van bitterheid. Een sterk, maar zeer toegankelijk bier.

> Grimbergen Rouge (6 %) heeft een echte herfstkleur. Ze combineert een zalige mix van rode vruchten met een ietwat mysterieus karakter…

> Grimbergen Fleur d’abbaye (6 %) is een fris, zomers blond bier, volgens een oorspronkelijk recept gebrouwen, verrijkt met hop met citroentoetsen en een vleugje vlierbloesem.

Welk bier kies je voor een zalig moment van ontspanning ?

Portfolio

De geest van de abdij met een vleugje innovatie