9 eeuwen woelige geschiedenis voor de abdij van Grimbergen

Het is geen toeval dat de feniks symbool staat voor de abdij van Grimbergen. Net zoals de mythische vogel, stond de abdij keer op weer op uit de as. Een geschiedenis van wedergeboorten…

Ardet nec consumitur. Ze brandt maar ze vergaat niet. Wie is zij? De abdij van Grimbergen. Haar verhaal begint in de Middeleeuwen, in 1128, wanneer de heer van Grimbergen, Gauthier Berthout, aan Norbertus van Xanten, stichter van de Orde van Prémontré, vraagt om een abdij te bouwen.

n 1142 komt de heer van Grimbergen in opstand tegen de Hertog van Brabant. De oorlog breekt uit en na de overwinning van de Hertog van Brabant wordt de abdij een eerste keer vernield. Ze zal steen per steen heropgebouwd worden. De abdijgemeenschap ontwikkelt zich en palmt landbouwgrond en molens in. Maar in de XVIde eeuw, met de godsdienstoorlogen en de beeldenstorm, wordt de abdij eerst geplunderd, en voor de tweede keer platgebrand, in 1566.

Tussen 1660 en 1700 wordt een nieuwe abdijkerk gebouwd in barokstijl, die tot op heden kan bewonderd worden. Maar daarmee zijn de perikelen van de abdij nog niet voorbij...

Wedergeboorte van de abdij en van het bier

In de nasleep van de Franse Revolutie worden de kanunniken uit Grimbergen verjaagd en de gebouwen van de abdij alweer vernield. We zijn in 1796. “De abdijkerk ontsnapt aan dit noodlot doordat ze ook een parochiale kerk is”, verduidelijkt de abt, Karel Stautemas. “In 1835, 40 jaar later, hebben sommige broeders het overleefd en zorgen ze voor de derde wedergeboorte van de abdij!”

Met deze renaissance komt een eeuw later ook het abdijbier van Grimbergen terug. Het wordt in 1957 heringevoerd. Sindsdien werd het bieraanbod van Grimbergen fors uitgebreid, en vandaag wordt het bier in een veertigtal landen geëxporteerd.

Een bezoek aan de abdij

Gelegen in het hart van het dorp Grimbergen, enkele kilometers ten noorden van Brussel, is de abdij wereldwijd bekend omwille van haar bieren. Een twintigtal broeders maken vandaag deel uit van de gemeenschap en zijn heel actief in het leven van het dorp en omstreken.
Bezoekers kunnen er de prachtige abdijkerk in barokstijl bezichtigen en zich vergapen aan de vele werken van onder andere leerlingen van Rubens. Leuk om te weten: het gebouw is niet helemaal afgewerkt, want er ontbreekt een stuk gevel. Dit gebrek doet zeker niets af aan de charme van de kerk. Dat moeten de valken ook gedacht hebben, toen ze zich nestelden in de 60 meter hoge toren met uitzicht op het Brabantse platteland.

Portfolio

De geest van de abdij met een vleugje innovatie