Longread aangeboden door Toerisme Malta, valt niet onder de verantwoordelijheid van de redactie.

Bucketlist: 10 magische plekken

 

Wie even genoeg heeft van de toeristische drukte, kan het authentieke Malta ook aanschouwen op één van deze hangouts. Hou het * kuchje * stil.

 

1. Het meest authentieke café

Bij Crystal Palace in het stadje Rabat eet de lokale bevolking haar pastizzi  - de beste van het hele eiland – en daar drinken ze graag een cisk pils of tas thee bij. Zo authentiek en sympathiek dat je er de vettige tafeltjes met plezier bijneemt.

Crystal Palace, Triq San-Pawl 84 – Rabat

2. Het verborgen pakhuis

Als je in Valletta van de lift bij Upper Barrakka Gardens (Grand Harbour) naar Bar Bridge wandelt, dan passeer je dit pakhuis. Met zijn gekleurde deuren is het zonder twijfel één van de mooiste gebouwen van de haven. De kleur van de deuren zou verraden wat er binnen gestockeerd wordt.

Liesse, Valletta

3. Het mooiste straatje

Om de hoek van het pakhuis wandel je het mooiste straatje van Valletta in. Dat heeft te maken met het geweldige havenuitzicht. Maar ook de olijfbomen en de prachtig gerestaureerde gevels zitten er voor iets tussen. Traag wandelen is de boodschap.

St. Barbara Bastion, Valletta

4. Het charmantste park

Terwijl de meeste toeristen het groen van de Upper Barrakka Gardens opzoeken, kom je eigenlijk meer tot rust in die andere groene oase: De Lower Barrakka Gardens. Deze ‘tuinen’ zijn kleiner, charmanter en minder druk. De neo-classissistische tempel die verscholen ligt tussen bomen en struiken, verwacht je hier niet meteen, maar maakt dit parkje net zo mooi.

Lower Barrakka Gardens,  Il-Barrakka ta' Isfel - Quarry Wharf (Xatt il-Barriera), Valletta

5. De hoofdstraat van Gozo

De meeste mensen zijn geneigd om de drukke hoofdstraat op Gozo te vermijden of om zo snel mogelijk door te rijden richting citadel. En toch. Parkeer –indien mogelijk - je wagen en neem even de tijd om de schitterende balkons te bewonderen.

Triq L-Imgarr - Eiland Gozo

6. Het ontspannende Rabat

Veel toeristen bezoeken ‘Stille Stad’ Mdina maar slaan het nabijgelegen Rabat over. Onbegrijpelijk. Want, waar Mdina een opgeblonken parel is, is Rabat een ruwe diamant. Wie even doorwandelt richting centrum, ontdekt het ene fijne plein na het andere. Daar waar de bevolking nog de tijd neemt… om gewoon even niets te doen.

Centrum Rabat

7. De lokale middenstand op Valletta

Valletta schakelt - met het oog op de status van Culturele Hoofdstad 2018 – een versnelling hoger wat betreft het verfraaien van de stad. Gelukkig zijn de eenvoudige, authentieke groenten- en fruitwinkels nog talrijk aanwezig en kleuren ze letterlijk het straatbeeld. Ideaal om wat vers fruit in te slaan voor onderweg.

 

8. Het parlement van Malta

Veel mensen lopen er, op hun weg naar het centrum, gehaast voorbij. Terwijl dit gebouw een hoogst indrukwekkend ontwerp is van de befaamde Italiaanse architect Renzo Piano (bekend van onder meer het Centre Georges Pompidou in Parijs). Het bouwwerk is van een sublieme eenvoud en net zo geweldig is de overgang die hij creëerde tussen stadspoort en plein.

Triq Ir-Republikka of Republic Street, Valletta

9. De zoutpannen van Gozo

Wanneer het zonlicht de zoutpannen van Gozo doet opflikkeren, is het licht scherper dan een Zwitsers mes. Er staat hier meestal een strakke wind, wat blijkbaar ideaal is voor de zoutwinning. Hier sta je als op de rand van de wereld. Machtig.

Zoutpannen,Triq Ix-Xwejni -  Eiland Gozo

10. De opkomende bars van Valletta

Kapitali is een voorbeeld van breken met het verleden. In dit nieuwe, jonge café worden artisanale bieren getapt. Mét de glimlach en met kennis van zaken. Eigentijds, creatief, gedurfd, professioneel.

Kapitali, Sint Lucia Street 67, Valletta

Deze longread kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van
De Persgroep Advertising & Toerisme Malta. Beeld: Karel Daems.