Bier- en
kloostergeschiedenis

Bier mag in Europa dan wel zo’n 5.000 jaar geleden verschenen zijn, de drank werd pas rond de jaren 770 populair, met dank aan de kloosterbroeders, onder het bewind van Karel de Grote.

Bij zijn veroveringen stichtte de katholieke keizer Karel de Grote zo’n beetje overal in Europa verschillende kloosters. In het noorden brouwden de monniken toen bier. Wanneer ze zich in zuidelijke regionen bevonden, gaven ze de voorkeur aan wijnteelt. In die tijd werd de bevolking door verschillende epidemieën geteisterd. Het brouwen van bier was een eenvoudig en goedkoop middel om water zuiverder te maken. En daarenboven werd het meteen een stuk voedzamer! Men schreef bier allerlei helende krachten toe, en het was zelfs toegestaan om bier te drinken tijdens de vastentijd.

Bewakers van de bierbrouwkunst

De biergeschiedenis is dus onlosmakelijk verbonden met abdijen en de kloosterwereld. De geestelijken zijn de bewakers van de kunst van de bierbrouwerij. Zij hebben ervoor gezorgd dat de traditie werd bewaard, maar stonden ook open voor de ontwikkelingen en innovaties die de biergeschiedenis kenmerken. Zo waren ze bijvoorbeeld de eersten om systematisch hop te gebruiken.

En dit constant streven naar excellentie vind je tot op de dag van vandaag terug in elk glas Grimbergenbier dat je aan je lippen zet. Deze bieren delen hun geschiedenis met die van de gelijknamige abdij. Een woelige geschiedenis die de abdij als een feniks zag herrijzen. Deze bieren stoelen op een traditie van kwaliteit en authenticiteit, waarover de kloostergemeenschap nog steeds waakt.

De ziel van de abdij

De bieren van Grimbergen zijn abdijbieren waarvan de flesjes het logo “Erkend Belgisch abdijbier” dragen. Dit label beantwoordt aan zeer strikte eisen en waarborgt de traditie en savoir-faire die eeuw na eeuw worden overgedragen. De bieren weerspiegelen ook ten volle de ziel en de geest van de kloostergemeenschap. Deze plek van rust en kennis is ook een oase van kalmte waar de tijd trager verstrijkt dan in ons jachtige dagelijks leven. En tijd is een cruciaal gegeven in de productie van abdijbier. Tijd is wat de bieren van Grimbergen hun complexiteit verleent, evenals hun unieke aroma’s. En tijd geeft de bieren van Grimbergen hun ziel, die de sfeer weergeeft die in de abdij zelf heerst. Genieten van een Grimbergen is een ervaring die je terugbrengt naar - en verbindt met - een stuk geschiedenis en traditie. Een rustmoment in deze hectische tijden.

Portfolio

De geest van de abdij met een vleugje innovatie